Најновије

НИЈЕ ТАЧНО ДА ЈЕ МИЛОШЕВИЋ ИЗГУБИО КОСОВО! Шок интервју руског експерта: Без длаке на језику о Ћосићу, подели Косова, албанској мафији...

О чему може да се уопште разговара са косовским Албанцима, кад они стално показују да нису спремни ни на какав компромис? Они су успели да добију далеко више него што су сањали захваљујући својим заштитницима, пре свега Американцима. И сада кад би требало да се постигне компромис са Београдом, они то не желе, јер је логика приштинских политичара "што да дајемо нешто што смо већ добили". Кад би искрено хтели да помогну Србији, Американци и западна Европа би могли да натерају руководство у Приштини да буде разумно у својим амбицијама. Они који су косовским Албанцима дали државу могу и да их "васпитавају", односно да их доведу на пут компромиса.

Слободан Милошевић (Фото: Јутјуб)

Овако, у ексклузивном интервјуу за "Новости", говори др Константин Никифоров, директор Института за изучавање Балкана и словенских народа Руске академије наука.

Најауторитативнији руски експерт за Балкан врстан је познавалац постјугословенског простора, написао је више књига о значајним српским политичарима, као и о историји Балкана.

Одлично познаје и новију историју јер је једно време радио као писац говора и материјала за председника Бориса Јељцина.

- Српско руководство је заиста у врло тешкој ситуацији што се тиче преговора са косовским Албанцима. У праву је председник Александар Вучић кад каже да Албанци нису спремни да разговарају ни о чему важном - истиче др Никифоров.

У Србији се често може чути тврдња како је Слободан Милошевић изгубио Косово. Али, то није сасвим тачно. И пре него што је Милошевић дошао на власт, косовски Албанци су "испод жита" остваривали своје сепаратистичке планове. Сталним притисцима на Србе утицали су на исељавање, а они су великим наталитетом мењали демографску структуру покрајине. Некадашње руководство Југославије је веровало да ће подизањем стандарда и давањем разних права косовским Албанцима ослабити сепаратистичке тенденције. А догодило се супротно.

Да ли је постојао тренутак у прошлости у којем би подела Косова и Метохије ишла наруку Србији?

- Мудри људи су већ тада говорили да се мора поделити покрајина. Сећам се кад је о подели Косова и Метохије говорио Добрица Ћосић. Да је то својевремено урађено, Србија је могла да добије већи део Косова и Метохије. Нажалост, Срби су кроз историју често каснили са доношењем правовремених важних одлука. Подржавао сам Ћосићеву идеју, а људи са којима сам тада разговарао говорили су ми да је то издаја. Сада је за то касно јер су Албанци у бољој ситуацији. Очекивати великодушност од Тачија и ратних злочинаца који су на власти у Приштини апсолутно је нереално.

Како вам звучи Пацолијева изјава да ће и Срби и Албанци ући у ЕУ, па да зато треба укинути граничне пунктове?

- То је трик помоћу којег Пацоли хоће да умири Србе. Без јасне границе са Косовом, они ће и даље заузимати простор у јужним деловима Србије и кретати се ка северу.

Може ли Ангела Меркел, која је много пута казала да је против стварања "велике Албаније", да заустави тај процес?

- Западу је тешко да призна да је створио државу на чијем челу су људи са криминалним досијеима. Наравно да уценама Тачија и Раме Косово и Албанија не могу да уђу у Европску унију. Већ сада су у западној Европи осетили шта значи албанска мафија, која се бави продајом дроге и проституцијом. Иако албанска мафија већ прави велике проблеме Западу и о томе све чешће пишу тамошњи листови, политичари ћуте, а полиција у неким земљама то гласније, а негде тише говори.

Амерички амбасадор у Приштини критикује своје домаћине што на високе функције постављају људе осуђене за злочине. Истовремено, Клинтон и Олбрајтова хвале косовско руководство.

- Они који су поклонили Албанцима државу и касније од тога имали материјалне користи, наравно, хвале руководство у Приштини. Што се тиче критика америчког амбасадора, то се ради како би оставили утисак како су правични. Знали су и раније у Белој кући и Пентагону ко су Тачи, Харадинај и њихово друштво, јер су били на америчкој листи терориста. Међутим, скинули су их са листе и сарађивали кад им је ОВК био потребан као савезник. И сада би могли да их смене јер су чиновници у Вашингтону праве газде Косова.

Мило се прерачунао

Што се тиче сукоба са митрополитом Амфилохијем и СПЦ, мислим да се Ђукановић прерачунао. Распоп Дедеић има премало присталица да би могао да буде поглавар црногорске цркве. У Истанбулу (Цариграду) су схватили да су се већ обрукали у Украјини кад су подржали расколнике у Кијеву и да им не треба нова срамота у Црној Гори. Верујем да је из те лакрдије и патријарх Вартоломеј извукао поуку и да му нова бламажа пред целим православним светом не треба.

Прочитајте ОВДЕ шта пише о Фигаровој репортажи о Косову.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА