Најновије

РУСИ ПРАВЕ ПРАВОСЛАВНИ ВАТИКАН: Пројекат кошта 2 милијарде долара, а ево шта ће се све налазити у будућем центру православља! (ВИДЕО)

Црквени званичници још од 2017. године воде разговоре са челницима града како би се Сергијев Посад претворио у "главни град православља". Сергијев Посад је место где се налази манастир Тројице-Сергијева лавра, који се сматра духовним центром Руске православне цркве.

Сергеј Посад (Фото: јутјуб)

Раније ове године, Црква је затражила од председника Владимира Путина да подржи пројекат.

Манастир је основао 1345. један од најслављенијих руских светаца, свети Сергије Радоњешки, који је саградио дрвену цркву у част Светом Тројству на брду Маковецу.

Статус лавре, односно манастирског насеља, манастир је стекао 1744. године.

Црква сада планира да око манастира изгради велики комплекс зграда, наводи се у документу од 300 страница. Као инспирације за овај пројекат су наведени Ватикан, Јерусалим и Мека.

Стратегија позива на реструктуисање Сергијева Посада, делећи га на духовне, стамбене и управне округе. Градоначелник Михаил Токарев проценио је да ће пројекат коштати око 140 милијарди рубаља (две милијарде долара) и да ће заузети једну трећину центра града. Очекује се да ће се ту налазити музеји, културни центри, теолошка библиотека, хотел, високи црквени суд, медицински центар и православни медијски центар.

Позива се и на изградњу новог ауто-пута, транспортног чворишта и новог аеродрома за смештај туриста.

Због чега је проглашено ванредно стање у Русији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА