Најновије

НОВИ ПРОБЛЕМИ У БРИСЕЛУ: Самит ЕУ прекинут, лидери блока све даље од договора!

Самит лидера ЕУ у Бриселу данас је привремено одложен, јер лидери блока нису успели да се договоре око кандидата за водеће позиције унутар Уније, јавља "Јуроњуз".

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Портал наводи да ће самит бити настављен сутра у 11 сати пре подне, али за сада нема назнака да ће одлагање довести од решења проблема. Агенција "Ројтерс" објавила је да је "главни камен спотицања био цео пакет", као и да су договор о челним позицијама спречиле резерве из Италије, Хрватске, Летоније и Мађарске.

У првој реакцији након одлагања самита за сутра, немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је "вредно потрошити мало више времена да би се постигао широки консензус око именовања кандидата за водеће позиције институција ЕУ". Он је додала да "велике земље чланице нису могле да прихвате данашње предлоге". Немачка канцеларка, међутим, није прецизирала о којим је чланицама реч, нити који су предлози у питању.

Француски председник Емануел Макрон оштро је данас критиковао самит ЕУ због неуспеха да се донесе одлука о лидерима институција Уније, али је поручио да се нада да ће договор бити постигнут током сутрашњег наставка преговора.

Она је наговестила да, иако би технички било могуће надгласати велике земље, то не би било мудро. Политика подразумева покушаје да се испуни оно што је могуће, а за то је понекад потребно време, казала је Меркел.

- Ако пожурујемо сада ствари...а онда живимо са непремостивим тензијама у Европском савету пет година, питали би нас:"Зашто нисте продужили још један дан, преспавали, и поново размотрили да ли постоји неки нови угао?" - рекла је немачка канцеларка.

"Политико" преноси да је Меркел додала да ће бити компликовано и да се сутра постигне договор, али да је изразила наду да је "уз добру вољу", то могуће.

Ко су кандидати?

Би-Би-Си наводи да је Жан Клод Јункер, председник Европске комисије, предложио свог заменика Франса Тимерманса за свог наследника, чије именовање на најважнију позицију у ЕУ има јак отпор међу источним чланицама ЕПП-а. Јункеров наследник биц́е одговоран за предлагање нових закона ЕУ, спровођење правила блока и руковање трговинским споразумима.

У предложеном компромисном пакету, кандидат ЕПП-а за шефа Европске комисије, Немац Манфред Вебер, уместо те позције добио би место председника Европског парламента, с тим да би могао да подели петогодишњи мандат са Гијом Верхофстадтом.

Према истом предлогу, за спољну политику ЕУ били би задужени или садашња европска комесарка за конкурентност Маргрете Вестагер (Данска) или белгијски премијер Шарл Мишел.

Иначе, поред избора за председника Европске комисије и шефа дипломатије ЕУ, Унија бира и новог председника Европског савета и председника Европске централне банке.

Меркелова нападнута

Вест о суспендовању данашњег самита уследила је након што је синоћ објављено да је суспендован састанак лидера Уније.

Немачки Велт објавио је да је на том састанку немачка канцеларка Ангела Меркел жестоко нападнута од више лидера Европске народне партије (ЕПП), међу којима је и бугарски премијер Бојко Борисов који је оптужило Меркелову за недовољно поштује интересе ЕПП-а, као и да на самиту Г20 у јапанском граду Осаки није учинила довољно за кандидата те опције Манфреда Вебера. Опширније о томе, можете прочитати у посебној вести.

Прочитајте ОВДЕ ко је бесан због фијаска.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА