Најновије

ТРАМП ПОНОВО НАПРАВИО ДРАМУ: Израел забранио посету чланицама Конгреса на наговор америчког председника!

Израел је одлучио да забрани чланицама америчког Конгреса из Демократске странке, Рашиди Тлаиб и Илхан Омар, да уђу у ту земљу, саопштили су израелски званичници.

Чланице Конгреса из Демократске странке, Илхан Омар и Рашида Тлаиб (Фото: Јутјуб)

Тлаиб и Омар, које су познате као оштри критичари Израела, планирале су да обиђу Западну обалу и Источни Јерусалим наредних дана.

Обе подржавају покрет за бојкот, престанак инвестирања и санкције против Израела (БДС), чији циљ је да се изврши економски притисак на ту земљу да, између осталог, оконча окупацију Западне обале. Према израелским законима, присталицама тог покрета може да буде забрањено да уђу у земљу.

Омар је оценила да је израелска одлука о забрани уласка "напад на демократске принципе и застрашујућа реакција на посету владиних званичника из савезничке земље".

Амерички председник Доналд Трамп претходно је позвао израелске власти да не дозволе Тлаиб и Омар, првим муслиманкама у америчком Конгресу, да уђу у Израел.

"Израел би показао велику слабост када би дозволио посету Омар и Тлаиб. Оне су срамне", твитовао је Трамп који је претходних месеци често критиковао две чланице Представничког дома, и њихове колегинице из мањинских заједница Александрију Окасио-Кортез и Ајану Пресли.

Одлука Израела да чланицама Конгреса из Демократске странке забрани улазак у земљу вероватно ће додатно заоштрити тензије између израелског премијера Бењамина Нетањахуа, који је у блиским односима са Трампом, и демократских лидера у Конгресу.

Нетанијаху је у четвртак саопштио да је посета Рашиде Тлаиб и Илхан Омар забрањена да би се оне спречиле да нанесу шету Израелу.

"Нема земље у свету која поштује САД и Конгрес више од Израела. Међутим, план посете је показао да је једина намера чланица Конгреса била да нанесу штету Израелу", навео је он у саопштењу.

Такође је додао да би Израел размотрио евентуални захтев Тлаиб, која је палестинског порекла, да посети чланове породице на Западној обали ако обећа да неће позивати на бојкот Израела.

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси и лидер демократа у Сенату Чак Шумер позвали су израелске власти да промене одлуку о забрани посете.

"То ће само нанети штету америчко-израелским односима и подршци израелу у Америци. Ни једно демократско друштво не би требало да се плаши отворене дебате. Многе присталице Израела биће разочаране овом одлуком, која би требало да буде промењена", навео је Шумер у саопштењу.

"Одлука да се забрани улазак чланицама Конгреса Тлаиб и Омар је знак слабости и испод је достојанства велике државе Израел", нагласила је Пелоси.

Огласио се и утицајни про-израелски лоби у Америци АЈПЕК, који је оценио да ће одлука израелски власти спречити прикупљање чињеница и да би, иако се не слажу са ставовима Омар и Тлаиб, сваком члану Конгреса требало дозволити да посети "демократског савезника Израел".

Израелски амбасадор у Уједињеним нацијама Рон Дермер рекао је прошлог месеца да ће Тлаиб и Омар бити дозвољено да уђу у Израел, из поштовања према америчком Конгресу и америчко-израелским односима.

Политички аналитичари оцењују да је промена става у четвртак вероватно резултат жеље израелских званичника да, попут Трампа, заузму оштар став према двема чланицама Представничког дома.

Прочитајте ОВДЕ како је Џон Болтон оптужио Русију за крађу.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА