Најновије

ДЕТАЉИ О НОВОМ НЕМАЧКОМ ЗАКОНУ: Радници са Балкана биће привилеговани

Штефан Мајер, државни секретар у МУП-у Немачке, говорио је за "Дојче веле" о детаљима новог закона усељавања у Немачку, те како поступати када на снагу ступи нови закон, а још буде на снази такозвано правило за Западни Балкан.

Радник (Фото: pixabay. com)

Како је рекао, у средишту закона о усељавању стручне радне снаге су стручњаци, односно квалификовани радници из земаља које нису чланице Европке уније. Додаје да се овим законом први пут уводи јединствени појам стручњака односно квалификованог радника.

- Убудуће се више неће примењивати правило по којем предност при запошљавању имају држављани Немачке или неке друге земље ЕУ. Такође се укида и листа такозваних дефицитарних занимања тако да ће се све групе запослених третирати на исти начин - рекао је он.

Објашњава да према новом закону свако ко је у својој домовини стекао квалификацију која је равноправна - по стандарднима који за ту врсту квалификације важе у Немачкој - може под олакшаним околностима да се усели у Немачку, како би радио или тражио прикладан посао.

- Важно нам је добро познавање немачког језика: у неким областима је довољно знати основе језика, за запошљавање је потребан ниво Б1, а за место у образовању Б2 - навео је он.

Услови за долазак у Немачку провераваће се пре планираног доласка и то ће се обављати преко дипломатских представништава, каже он.

- Ту треба напоменути да постоји и могућност доквалификације у Немачкој. Значи, ако неки степен квалификације није довољан за издавање дозволе за усељавање ради запошљавања онда се том кандидату може омогућити да потребну додатну квалификацију стекне и у Немачкој - наводи Мајер.

Ипак, правило о запошљавању грађана западног Балкана нема везе са новим законом о усељавању стручне радне снаге.

- Правило о запошљавању грађана западног Балкана садржи и могућност запошљавања и полуквалификованих и неквалификованих радника. И то је довело до тога да за неквалификоване раднике обрада података траје врло дуго. Не бих рекао да ће у свим представништвима доћи до гужви и застоја - јер се нови закон циљано обраћа само квалификованим радницима. Али појачане навале на дипломатска представништва наравно нису искључена. Ту ће сигурно доћи до појачања особља. Али то је задатак министарства спољних послова - навео је он.

Како додаје, на неки начин су грађани западног Балкана привилеговани.

- Ко испуњава услове за усељавање по оба правила може да изабере оно које је за њега повољније. Ако неко не испуњава захтеве за усељавање по новом закон онда за ту особу још увек постоји могућност усељавања у Немачку на основу правила о западном Балкану. Овом приликим међутим желим да напоменем да је кроз меру о запошљавању грађана западног Балкана у Немачку дошао велик број полуквалификованих и неквалификованих и највећим делом и старијих радника. То буди бојазни да би Немачка могла бити суочена са додатним оптерећењима повезаним с пензијом ових радника - рекао је он.

Према новом закону сада ће усељеници старији од 45 година морати да докажу да су довољно уплаћивали у пензијско осигурање. То је једна могућност, а друга је да на новом радном месту у Немачкој зарађују најмање 3.600 евра бруто.

Прочитајте ОВДЕчије су то злато и милиони нестали без трага.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube