Најновије

Српска морнарица добија моћне кинеске бродове: Стижу војне звери на Дунав и Саву

Речна флотила Војске Србије ускоро ће бити богатија за моћне војне чамце и мање борбене бродове које ће наша држава купити од Кине. У складу са војно-техничком сарадњом две земље Србију ће са река бранити тајп 022 хаубеј, брод направљен у стелт технологији, а наоружан топом АК-630 и противавионским ракетама.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Како се сазнаје, реч је о једном од најсавременијих војних катамарана (бродови који чине два спојена прамца), који је оспособљен за деловање и у нападу и у одбрани.

- Кинеска индустрија ратних бродова достиже експанзију и ми ћемо ту чињеницу искористити кроз набавку модерних наоружаних пловила, али, наравно, у складу са потребама Србије. Наша земља нема море, али има велике и пловне реке, па је веома значајно да се овај сегмент одбране додатно побољша и развије. Војно-техничка сарадња која је потписана у септембру прошле године приликом посете председника Вучића Пекингу, између осталог, оставриће се и у куповини моћног брода тајп 022 хаубеј – наводи извор jeдног београдског листа.

Речни штит

Према његовим речима, Србији је важно да се додатно обезбеди с обзиром на то  да се у речном појасу граничи са земљама НАТО (Хрватско, Бугарском и Румунијом).

- С друге стране, имали смо развијену ратну морнарицу некада из времена Југославије постојала је добра традиција и кадрови, па и неки производни капацитети који би могли да буду брзо обновљени – закључује извор.

Пензионисани официр Веселин Шљиванчанин каже да је одлука државног и војног руководства да купе ова пловила од суштинског значаја за враћање Војске Србије у завидан степен борбене готовости.

- Сигурно су нам потребни лаки специјални чамци јер знамо да су нам већ рушени мостови и путеви, а против непријатеља у окружењу морамо да будемо спремни. Имамо доста пловних река, а то наоружање потребно нам је  и у мирнодопским  приликама. Не требају нам да бисмо освајали туђе већ да бранимо своје у пуном капацитету. Верујем да та сарадња неће бити једносмерна, већ ће и Кинези куповати од нас савременен артиљеријаке системе – тврди Шљиванчанин.

Да ли Вучић носи панцир сазнајте ОВДЕ.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА