Најновије

ИГРАЈУ НА ОВУ КАРТУ: Американци шурују са другим најмоћнијим човеком Венецуеле! Он има моћ да склони Мадура са власти!

Сједињене Америчке Државе су у тајности отвориле комуникацију са шефом социјалиста Венецуеле, док чланови унутрашњег круга председника Николаса Мадура траже гаранције да неће бити одмазде уколико одустану од све већих захтева за његовим склањањем.

Диосдадо Кабељо (Фото: Јутјуб)

“Диосдадо Кабељо, који се након Мадура сматра најмоћнијим човеком у Венецуели, срео се прошлог месеца у Каракасу са неким ко је у блиском контакту са администрацијом председника Доналда Трампа”, изјавио је за АП неименовани амерички званичник.

Други састанак је у плану. Извор је рекао да се Кабљео појавио на састанку са америчким изаслаником добро припремљен, са јасним разумевањем политичких проблема у које је Венецуела запала. Разговори су још у прелиминарној фази и није јасно да ли их је Мадуро одобрио или не.

Амерички извор каже да САД ни под којим околностима не подржавају Кабеља, нити му утиру пут да он замени Мадура. Уместо тога, циљ је да се повећа притисак на режим тако што ће допринети сукобима око власти за која САД верују да се већ догађају ван сцене међу ривалима у владајућој партији.

“Слични контакти постоје и са другим топ венецуеланским инсајдерима, а САД тренутно ослушкују како би сазнале шта они траже у замену за издају Мадура и подрже транзициони план, рекао је неименовани извор.

Кабељо још није коментарисао последње извештаје, али је један венецуелански званичник рекао да САД све чешће куцају на његова врата, у очајничком покушају да успоставе контакт.

Тај званичник је одбацио наводе да Кабељо на неки начин издаје Мадура, истичући да би се овај састао са Американцима само ако то дозволи председник Венецуеле и ако би то допринело укидању санкција које је окривио за штету у њиховој економији.

Криза у Венецуели расте а опозициони лидер Хуан Гваидо, којег САД и неколико других земаља признају као законитог лидера земље, није успео да преузме власт. Ипак, Мадуро нема довољно снаге да порази своје ривале или спаси економију. Америчке власти су почетком овог месеца увеле додатне санкције и заплениле сву имовину венецуеланске владе у САД те запретиле компанијама из трећих земаља казнама уколико послују са Венецуелом.

Разговори које је организовала Норвешка између владе и опозиције теку споро, а Мадуро их је овог месеца и обуставио, оптужујући Гваида да слави америчку “бруталну блокаду”.

Има моћ да склони Мадура

Кабељо (56), председник венецуеланске уставотворне скупштине, један је од главних играча на политичкој сцени своје земље, а његов утицај у влади и безбедносним снагама расте како се Мадуров смањује. На тој позицији Кабељо има моћ да склони Мадура.

Али, и њега су амерички званичници оптужили за масивну корупцију, шверц дроге и чак претње смрћу против једног актуелног америчког сенатора. Није познато ко је контактирао Кабеља, али амерички извор тврди да је он преговарао иза леђа социјалиста, упркос свакодневним изливима лојалности и честих критика упућених Трампу.

Кабељо се дуго сматра Мадуровим ривалом и особом која има прагматичније ставове о економији и мање је идеолошки усклађен са комунистичком Кубом. Кабељо је, како подсећа “Ал Джазира”, седео десно од Уга Чавеса кад је покојни социјалиста именовао Мадура – који је седео слева – да буде његов наследник, кад се последњи пут појавио у јавности пре него што је изгубио битку са канцером 2013.

Прочитајте ОВДЕ како Владимир Путин тестира бомбу судњег дана.

Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА