Најновије

"Никада се Десанка Максимовић неће избацивати из образовног система Србије."

Председница Владе Ана Брнабић, огласила се данас први пут после одлуке комисије Завода за унапређивање образовања и васпитања , која је одлучила да из трећег разреда гимназија искључи избор из поезије Десанке Максимовић, а из четвртог збирку "Тражим помиловање".

Ана Брнабић (Фото: srbija.gov.rs)

- Никада се Десанка Максимовић неће избацивати из образовног система Србије. Никада. Тачка - поручила је она на свом званичном Твитер налогу.

Данашња одлука Завода за унапређивање образовања и васпитања, да из наставног програма искључи поезију Десанке Максимовић изазвала је буру у јавности.

Њихов аргумент био је да се „ванвременост Десанке Максимовић не уклапа у поетичке оквире епохе, те да постоји бојазан да би и ученици погрешили у вредновању њене поезије, умањујући њен значај“. Након што је Задужбина „Десанка Максимовић“ реаговала на овакву измену, комисија је предложила да се збирка Тражим помиловање обрађује у оквиру наставе за први разред гимназије, где би се то дело представило као „одјек књижевне епохе средњег века“.

Студенти четвте године Српске књижевности и језика Филозофског факултета у Новом Саду покренули су петицију којом би дела песникиње Десанка Максимовић била враћена у школски програм.

Напредњаци пљунули на колевку историје у Србији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА