Најновије

ВУКСАНОВИЋ ЗАТРАЖИО ХИТАН ПРИЈЕМ КОД АМБАСАДОРА ЕУ: Милогорци желе да униште српство у Црној Гори!

Представници Српског националног савета обратили су се амбасадору Европске уније у Црној Гори, Аиву Ораву, са хитним захтевом за пријем због, како су истакли, потпуне дискриминације српског народа у свим сферама живота.

Момчило Вуксановић (Фото: Јутјуб)

Захтев је упутио председник Српског савета, др Момчило Вуксановић.

У писму се наводи:

“Као кровна организација српског народа, регистрована у Влади Црне Горе, с намером да кроз државне институције, у складу са Уставом, штити српски национални, културни и верски идентитет, обраћамо Вам се захтевом за пријем.

Разлог нашег захтева је очигледна дискриминација српског народа у свим деловима друштвеног и културног живота, а она се огледа у следећем:

– Српском народу у Црној Гори ускраћена су сва стечена права, не само од издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом, већ и сва она права која је српски народ имао као вишевековни конституент државе Црне Горе.

– Српском народу у Црној Гори у потпуности су ускраћена Уставом гарантована права из члана 79 – Заштита идентитета;

– Наша обраћања државним институцијама остала су у свим нашим захтевима и примедбама без одговора (председник Скупштине Црне Горе, председник Црне Горе, председник Владе Црне Горе, министарства Владе Црне Горе…).

– Државне институције Црне Горе ни у једном случају нису уважиле мишљења Заштитника људских права и слобода везана за наше притужбе о очигледној дискриминацији према српском народу у Црној Гори.

– Без наше сагласности, према институцијама Европске уније и Вама, шаљу се извештаји који не одсликавају стварно стање на терену, у чему посебно негативну улогу имају Ваши извештачи из појединих државних институција Црне Горе.

– Српски народ у потпуности је искључен из државних институција Црне Горе и локалне самоуправе која је под контролом актуелне власти. И поред значајног учешћа у укупном проценту становништва (27,8 посто) српског народа нема у правосуђу, тужилаштву, дипломатији, министарствима и бројним државним институцијама, што се лако може утврдити на основу истраживања самих државних институција Црне Горе.

– Законска решења доносе се углавном против интереса српског народа као бројне националне заједнице у Црној Гори, у циљу остваривања пројекта асимилације Срба у националне Црногорце.

За овакав однос према српском народу представници државних институција углавном се позивају на препоруке Делегације ЕУ у Црној Гори и Ваше, у шта најискреније сумњамо. За све наше наводе спремни смо да Вам пружимо очигледне доказе, па Вас стога молимо да примите делегацију Српског националног савјета у што је могуће краћем времену.

Са разлозима нашег захтева за пријем упознаћемо и дипломатска представништва држава чланица ЕУ у Црној Гори и Амбасаду САД”.

Прочитајте ОВДЕ шта је скандалозно изјавила хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

Извор: Ин4с

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА