Најновије

ПРШТИ РАТ МЕЂУ ШИПТАРИМА: Приштински политичари се међусобно оптужују за повлачење признања тзв. Косова!

Заменица косовског министра спољних послова Рејхан Вунићи рекла је да су изјаве потпредседника владе Енвера Хоџаја неосноване јер "Tзв. Косово није добило најаву ниједне државе о повлачењу признања".

Приштина (Фото: Јутјуб)

"Ми немамо никакву најаву као министартво спољних послова. Ако потпредседник владе Хоџај има било какву информацију, најбоље је да је подели са владиним кабинетом, а не да изнесе такве тврдње. Али званично немамо најаву ниједне државе за повлачење признања", изјавила је Вунићи.

Вунићи је такође прокоментарисала изјаву чешког председника Милоша Земана додајући да су његови ставови у супротности са званичним ставом Чешке према тзв. Косову.

"Сви знамо однос чешког председника према тзв. Косову и такве изјаве се обично очекују током посете коју ће имати у Београду. Али, то (повлачење признања) се неће догодити. У сталном смо контакту са чешким министарством спољних послова које то категорички негира. Дакле, што се тиче односа чешке државе према тзв. Косову, ништа се неће променити”, истакла је Вунићи.

Рашити: Повлачење признања узрокују лошу слику Косова

Повлачење признања КиМ, иако нису призната као дела у међународном праву, узрокују лошу слику, оценио је експерт за међународна питања Наим Рашити и додао да ће тзв. Косово имати потешкоће у добијању нових признања.

Рашити је навео да постоје три проблема који ометају тзв. Косово у стицању нових признања, па чак и суочавању са повлачењем признања од стране неких држава.

“Први је да се међународни контекст мења у односу на 2008. Косовски пријатељи немају међународну тежину као некада, а то је доказано у случају ИНТЕРПОЛ-а. Друго питање односи се на повећање улоге Србије у међународном контексту последњих година, а треће јесте да је спољна политика тзв. Косова остала изван приоритета било које владе на Косову и као таква се суочава са повлачењем међународних признања", прецизирао је Рашити.

Истовремено, заменик министра унутрашњих послова тзв. Косова Иса Џемајљај поручује да је Министарство унутрашњих послова тзв. Косова и полиције испунило све критеријуме Интерпола, те да је на Министарству спољних послова да испуни свој део.

Џемајљај је истакао да много тога зависи од лобирања које ће се обавити, задатка које Министарство спољних послова мора да уради.

Он, међутим, каже да нема информацију колико се далеко отишло са лобирањем.

Прочитајте ОВДЕ како су руски и српски “ракеташи” извели бојево гађање.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА