Најновије

СЕНАТОР ОТКРИО ТАЈНИ АМЕРИЧКИ ПЛАН: Вучић мора да прода грађанима Србије договор са тзв. Косовом!

"Морамо да објаснимо народима тзв. Косова и Србије да је споразум који им се можда не допада - у њиховом најбољем интересу", изјавио је амерички сенатор Рон Џонсон, који је прошле недеље посетио и Београд и Приштину.

Рон Џонсон (Фото: Јутјуб)

Џонсон је поручио да је на лидерима Србије и тзв. Косова, да одлуче да ли могу да постигну споразум.

“Оно што могу да кажем јесте да је ово моја четврта посета региону, да сам се састао са обојицом председника, председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је ово девети пут да смо се састали. Протеклих неколико година сам доста ангажован на овом питању. Мислим да лидери обе земље увиђају да је у обостраном интересу да оставе разлике иза себе и постигну договор. Постизање договора је теже и обе земље желе веће америчко ангажовање, мислим да цене помоћ коју су им пружили Европљани, али треба признати - Америка је велики играч и они очекују веће америчко лидерство”, додао је сенатор Џонсон и наставио:

“Мислим да ћемо има га понудити, али не у смислу наметања и притиска, већ само подршке њиховим напорима и стварању услова где ће лидери обе земље моћи да рачунају на подршку Америке и Европе, пошто постигну договор. Ми морамо да убедимо народ Косова и Србије да споразум који им се можда не допада, исто као што је био случај са Преспанским споразумом, којим грађани Грчке и Северне Македоније нису били задовољни и била је потребна политичка храброст да се постигне. Претпостављам да ће се за неколико месеци те земље питати – у чему је био проблем, зашто смо се толико спорили? Треба да укажемо народу Србије и тзв. Косова да је договор у њиховом најбољем интересу и да ће бити много користи, у смислу даљих интеграција у европску економију, веће слободе путовања, успешније економије, јер када се постигне договор биће лакше привући стране инвестиције”.

Џонсон је закључио да управо зато треба да се превазиђе овај застој и нагласио да је донекле амерички задатак и задатак лидера да грађанима продају можда не сам договор, јер би то можда било тешко, него његове предности и користи.

Прочитајте ОВДЕ зашто је дошло до туче у Приштини између кандидата за посланике.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА