Најновије

ВУЧИЋ: Ватикан ће чувати своју позицију о Косову!

"То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане", рекао је Вучић упитан колико је, после састанка са папом сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене незавиности Косова. Он је рекао да Ватикан жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је, како се наводи, пренео папи да Србија "изузетно цени принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права.

Вучић је у разговору с папом, са којим се састао јутрос у Ватикану, истовремено захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

Како је наведено на профилу председника "Будућностсрбијеав" на Инстаграму, уз фотографије са састанка, председник Србије и папа су разговарали о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.

Вучић је нагласио да је сарадња између Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање, наводи се на профилу председника "Будућностсрбијеав" на Инстаграму, уз фотографије са састанка.

Председник је истакао да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа.

Током сусрета, Вучић је истакао да односе Србије и Свете столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима. Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права.

С тим у вези, Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом Унеска.

"Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права", нагласио је Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

"Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање", указао је Вучић.

Он је поручио да Србија наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога.

"Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор", нагласио је Вучић.

Током разговора са папом Фрањом, Вучић је изразио искрену захвалност Светој столици и папи на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије.

О посети папе пита се СПЦ

Вучић је рекао и да би волео да папа посети Србију, али је подсетио да је за то потребна сагласност Српске православне цркве.

Вучић је на питање новинара да ли је разговарао са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом о доласку у Србију рекао: "Ви сте питали мене као председника Србије и ја бих волео да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ, као што знате, тако да је то питање за нашу цркву", рекао је Вучић.

Додао је да је пренео поздраве папи од нашег патријарха Иринеја и да ће по повратку пренети поздраве папе патријарху Иринеју. Председник Србије је рекао да папа изузетно цени нашег патријарха Иринеја и да му је то током разговора у два или три наврата поновио.

У току срдачних и отворених разговора председника Србије Александра Вучића и папе Франциска исказано је задовољство због добрих билатералних односа Свете Столице и Србије, преноси Анса, наводећи да званичне објаве о разговорима о Косову није било.

У званичном саопштењу Свете Столице после састанка наводи се да су се саговорници дотакли теме унутрашњих односа, као и корака на европском путу, у процесу европских интеграција, преноси италијанска агенција.

Додаје се да су у разговору Вучића и папе поменуте и регионалне теме од заједничког интереса, а посебна пажња посвећена је важности плодоносне сарадње међу народима, у циљу промовисања мира и позитивне улоге религија у процесу помирења.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са државним секретаром Свете столице кардиналом Пјетром Паролином о јачању билатералних односа, заштити и унапређењу људских права хришћана и хришћанског културног наслеђа, као и о промовисању интеркултурног дијалога и сарадњи у мултилатералним оквирима.

Вучић је истакао да су односи Србије и Свете Столице посебно унапређени дводневном посетом Његове еминенције кардинала Пјетра Паролина Србији у јуну ове године приликом отварања новог седишта Међународне бискупске конференције Св. Цирила и Методија.

Вучић је истакао да Србија високо уважава лицно ангажовање Његове светости папе Франциска по кључним медународним питањима.

"Изузетно ценимо снажан допринос који Његова светост пружа на плану глобалне промоције мира, мирног решавања сукоба и заштите људских права, као и равномерног економског и друштвеног развоја, уз поштовања људског достојанства и заштиту најугроженијих", додао је Вучић.

Он је нагласио да Влада Србије сваке године из буџета издваја средства у циљу унапредења сарадње са Римокатолицком и другим црквама и верским заједницама.

У договору са бискупијама, средства се усмеравају на пројекте обнове и изградње цркава и црквених објеката, пројекте оцувања верског, културног и националног идентитета, као и на унапредење средњег и високог теолошког образовања, саопштила је служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то Вучић добио од папе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА