Најновије

НОВА АТЛАНТИДА СЕ НАЛАЗИ ИСПОД СРБИЈЕ!!! Невероватно откриће светских стручњака!

Испод јужне Европе лежи изгубљени континент који је нестао прије 100 до 120 милиона година, а протезао се од данашњих Алпа све до Ирана, објавио је угледни научни часопис Science. Научници су га прозвали Greater Adria, односно Велика Адриа или Велики Јадран.

" Нова Атландида" (Фото: Google Earth)

Тај се континент обликовао пре 240 милиона година кад се отцепио од Гондване, јужног суперконтинента који је обедињавао Африку, Антарктику, Јужну Америку и Аустралију.

Да би стотинак милииона година после потонуо под нашим ногама, испод онога што данас зовемо јужном Европом. Некадашњи Велики Јадран обједињавао је подрчје које данас обухвата 30 земаља. Велики део Великог Јадрана и онда је био под водом, јер се састојао од низа острва, сматра  Douwe van Hinsbergen шеф катедре за палеогеографију.

Земља је прекривена великим тектонским плочама које се померају. Велики Јадран припадао је афричкој тектонској плочи, пре него што је лагано склизнуо испод ерозијске тектонске плоче, под данашњу јужну Европу. Клизање је почело пре отприлике 100 милиона година, и није увек ишло глатко. Последица “стругања” две плоче данашњи су планински ланци у Европи попут Алпа.

Магнетско поље

Осим планинских ланаца, потопљени континент оставио је за собом комаде камења и стења. Douwe van Hinsbergen и његови сарадници користили су се тим камењем као коцкицама у мозаику да би добили ширу слику. Истраживали су оријентацију сићушних магнетских ствари у камењу, трагове које су у камену оставиле првобитне бактерије. Те су бактерије производиле магнетске делиће како би се оријентисале у Земљином магнетском пољу. Кад би бактерија умрла, магнетизовани минерал остао би у седименту.

С временом ти су се седименти стврдњавали у камен, чувајући у себи поруку стару више од стотину милиона година, с подацима о свом положају у односу на Земљино магнетско поље.

Тако је Хинсберген успео пратити кретање стења и открити потопљени континент. Комади стена преостали од потопљеног континента данас се могу пронаћи у Италији од Венеције до Торина или пак у Истри, преноси The National Geographic.

И пре овог открића геолози су наилазили на трагове несталог континента, но проблем је био што се остаци протежу на 30 земаља, а свака одвојено изучава појаве на свом тлу.

Многи су упозоравали на бившег Трамповог саветника, а сада ће председник САД видети колико је погрешио. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Јутањи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА