Најновије

РУСИ И ДАЉЕ МАСОВНО КУПУЈУ ЈОД: Ми смо у комшилуку неке врсте новог Чернобиља! Нуклеарни инцидент и даље обавијен велом тајне

Месец дана после нуклеарне експлозије у Белом мору, на крајњем северу Русије, власти нису пружиле скоро никакве информације о томе шта се догодило и да ли и даље постоји опасност од радијације.

Нуклеарни инцидент на северу Русије (Фото: Јутјуб)

Активисти и научници покушавају да добију одговоре на та питања. Тајност која окружује цео инцидент само појачава забринутост грађана.

Ове недеље навршило се месец дана од тајанственог нуклеарног инцидента на северу Русије. Седморо људи је погинуло у експлозији на платформи за нуклеарне пробе Ненокса, а становници оближњег града Северодвинска се питају да ли је експлозија изазвала опасан скок у нивоу радијације.

Руске власти углавном нису давале информације о степену радијације после инцидента, и нису пружиле много детаља о томе шта се тачно догодило.

“Нажалост, трагедија која се догодила у Белом мору узела је животе наших специјалиста. Они су се бавили радом у војној сфери, радом фокусираним на развој оружја. Морамо да обратимо пажњу на ту врсту рада, имајући у виду чињеницу да наши разни партнери, међу којима су и Сједињене Државе, тестирају ново оружје“, рекао је председник Русије Владимир Путин.

После Путинове изјаве, није било других објашњења за јавност.

Нуклеарни физичар Андреј Ожарковски каже да се тим ћутањем крши руски закон.

“Закон каже да негативни утицај на животну средину не може да буде тајна информација. А у садашњој ситуацији ми видимо недостатак информација. Знамо да је на сам дан катастрофе, дошло до скока гама радијације у Северодвинску, на 30 километара од места нуклеарних тестова”.

После инцидента, локално становништво - остављено без информација и забринуто због радијације - почело је да гомила залихе јода.

“Иако немамо идеју шта се догодило, веома је упадљиво у којем су обиму, од самог почетка, прорадили стари, лоши инстинкти - тајност и порицање. Због тога почну да колају гласине, због тога људи у Северодвинску нагомилавају јод јер мисле: 'Боже, ми смо у комшилуку неке врсте новог Чернобила'”, објашњава Марк Галеоти из Института Уједињених краљевских служби за одбрану и безбедност.

Успомене на трагедију из Чернобила, која се догодила пре више од 30 година, и даље су свеже међу Русима. Посматраче брине да су поуке Чернобила, који је деценијама изазвао разарања у том региону, можда изгубљене.

"Када не знамо која је количина и извор зрачења, не знамо какве мере заштите треба предузети. Не знамо да ли је храна безбедна за конзумирање, не знамо да ли је безбедно јести рибу или морску траву. Не знамо да ли можда треба обавестити људе да не беру печурке и бобице у шумама”, додаје физичар Андреј Ожарковски.

Немачки дневник "Шпигл" објавио је да је двоје људи који су хитно пребачени у болницу после експлозије на платрформи Ненокса умрло од радијације убрзо по пријему. У извештајима се наводи да болничко особље није добило никакво упозорење о могућој радиоактивној контаминацији. Детаљи настављају да повремено цуре у јавност, али ниједан не потиче из званичних извора.

Прочитајте ОВДЕ какву је грешку направио Доналд Трамп.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА