Најновије

БАКИР ХОЋЕ ДА УКИНЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И СРПСКИ ЈЕЗИК: Унитарна Босна, без ентитета, где сви причају босански!

На Конгресу СДА, који ће бити одржан данас у Сарајеву и где ће Бакир Изетбеговић поново бити изабран за председника ове партије, усвојиће се и документ под називом Програмска декларација СДА, а који у садржају доноси успостављање државе - Република Босна и Херцеговина, без ентитета, и увођење босанског језика за све грађане.

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

- БиХ би била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом Република Босна и Херцеговина, са три нивоа власти: државним, регионалним и локалним, с градом Сарајевом који је политички, административни, културни и економски центар БиХ - пише, између осталог, у Програмској декларацији СДА.

Политичари из Републике Српске кажу да је поменути документ још један доказ да политика СДА иде у смеру укидања Републике Српске и централизације БиХ.

Др Ненад Стевандић, председник Српског клуба у Парламенту БиХ и председник Уједињене Српске, каже да је декларација антисрпска и супротна одлукама Народне скупштине РС, као и званичним политикама институција РС.

- Нигде у Уставу немате дефиницију Република Босна и Херцеговина - каже Стевандић. - То је антиуставно деловање. БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Овакав документ СДА, где се покушава наметнути идеја Републике БиХ, као и увођење босанског језика за све грађане, показује каква је политика бошњачког Сарајева.

Радован Ковачевић, портпарол СНСД, каже да декларација показује да они који су започели рат у БиХ, а то је СДА и њихова политика, никада се нису ни одрекли ратних циљева.

- Уколико СДА жели да формира Републику БиХ, нека то и уради, али без територије Републике Српске - истиче Ковачевић и додаје да је босански језик, а за који се залажу у СДА, непостојећи и представља покушај узурпације српског језика.

Из Партије демократског прогреса (ПДП) такође стиже оштро реаговање на декларацију СДА и сматрају парадоксалним да се СДА у својој декларацији залаже за људска права и слободе, а у исто време промовише афирмацију такозваног "босанског језика" као заједничког идентитета свих грађана БиХ.

- Они би требало да знају да српски народ нема проблем са својим идентитетом, да је језик којим говори српски, што је одувек било и остаће - саопштено је из ПДП.

Та странка наводи да би било много конструктивније да СДА са коалиционим партнерима предложи и обезбеди пуна права Срба у Федерацији БиХ, што укључује и право на језик и писмо.

- Оваквом декларацијом СДА ће само погоршати ионако лошу политичку ситуацију у БиХ, а што се тиче спорних делова њихове декларације, можемо им поручити само једно: пусти снови - наглашавају у ПДП.

У декларацији СДА још се тражи реформа полиције, укидање ентитеског вета при гласању, улазак БиХ у НАТО, оснивање Врховног суда, као и спречавање ширења оптужби према Бошњацима због радикалног ислама и тероризма.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у петак да декларација коју намерава да усвоји СДА Бакира Изетбеговића, представља типични атак на уставни поредак.

- То је њихова прича о исламској држави, да они буду већина и уведу шеријат. То је први корак ка томе, ми то добро читамо - рекао је Додик. - Да кажемо - нема Републике Српске. Е има РС, има српског народа и биће га све више. Они врло добро знају да се Срби никада неће одрећи РС, нити ће дозволити притиске.

Он је рекао да ће тражити да се утврди да ли је ова декларација против Дејтона, као и да Срби за разлику од њих неће унитарну Босну.

Само постојање Републике Српске, као и њене границе, гарантовани су текстом Дејтонског споразума, потписаног 1995. године. Договором из Дејтона постављен је уставноправни оквир Босне и Херцеговине, којим је она успостављена као држава коју чине два равноправна ентитета - Федерација БиХ и Република Српска, као и три равноправна народа - Срби, Хрвати и Бошњаци. Саставни део Споразума, као Анекс 4 је Устав новостворене државе, који, између осталог, предвиђа и механизме којим сваки народ преко својих посланика у Скупштини може да заустави доношење одлука за које сматра да угрожавају његов витални интерес. Споразум и Анекс 4 гарантују и право Српске на посебне паралелне везе са Србијом.

Дејтонски споразум постигнут је у бази Рајт Петерсон а званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Америчка амбасадорка делила савете распопу Мирашу Дедеићу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА