Најновије

ОВО СЕ НИЈЕ ДЕСИЛО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Како један напад може да изазове неслућени хаос у целом свету!

Напади дроном на највеће постројење за обраду нафте у власништу саудијског гигната "Сауди Арамко" изазвао је скок цена нафте и суноварт светских берзи, али ту није крај. Последице се још сагледавају, а могле би да буду и дугорочне.

Гас (Фото: Јутјуб)

Напад је изведен у суботу увече када је дроновима нападнуто постројење за прераду нафте Абкаик (највеће на свету) и нафтно поље Кураис, које се налази у непосредној близини.

Напад за који су јеменски побуњеници Хути преузели одговорност (а САД и Саудијска Арабија тврде да је кривац Иран) смањио је производњу судијске нафте за око 50 одсто, односно са 9,77 милиона барела дневно на 5,7 милиона барела. Глобално гледано, један бомбашки напад смањио је светску производњу “црног злата” за пет одсто и буквално дигао цене нафте у ваздух.     

Највећи скок цена за скоро 30 година

Референтна сирова нафта Брент скочила је за скоро 20 одсто на почеку трговања на берзама у понедељак ујутру, пре него што се у наставку дана стабилизовала на расту од 10 одсто и продавала се за 66,28 долара по барелу.

Цена западнотексашке сирове нафте порасла је девет одсто, а бензин и уље за грејање су скочили осам односно седам одсто пре отварања тржишта у Њујорку. То је највећи скок цена нафте од Заливског рата 1991. године.

Да би смириле ситуацију на тржишту САД је одобрила коришћење америчких залиха нафте за хитне случајеве. САД располажу са око 630 милиона барела ускладиштене нафте и бивши председници су дозвољавали да се део стави на располагање у ситуацијама када је долазило до већих поремећаја на тржишту. Јужна Кореја је такође саопштила да ће разматрати пуштање у промет нафте из својих стратешких резерви ако се околности у вези увоза сирове нафте након напада на Арамко погоршају.

Роб Тумел, генерални директор "Тортоисе Адвисорс", фирме која инвестира у енергију, рекао је за "Њујорк тајмс" да се може очекивати повећање цена од 10 до 20 процената све док не дође до потпуне процене штете у саудијској фабрици.

- Дугорочно гледано, цени нафте ће вероватно бити додата цена геополитичког ризика, што значи најмање 5 до 10 долара све док се шансе за слична напад не смање - рекао је.

Нови играчи на тржишту

Иако Саудијци већ увелико раде на поправљању оштећења у постројењу Абкаик и нафтном пољу Кураис, уз обећење да ће из својих залиха надокнадити мањак и одржати снабдевање глобалних тржишта, постоји страх да ће за тако нешто бити потребне недеље.

Највећи увозници саудијске нафте, као што су Кина, Индија и Индонезија, најтеже су погођени проблемима у снабдевању, али тешко да ће ове растуће економије моћи дуго да чекају да се саудијска постројења опораве, већ ће неопходне енергенте тражити на другој страни.

Већ сада се нагађа које би то земље могле да профитирају од напада. 

На дуже стазе, највећу корист могао би има Бразил и можда Мексико. Напад на судијска постројења показао је колико је “Сауди Арамко”, иако највећа светска компанија на том тржишту, рањива и колико нестабилна ситуација у региону може да уитиче на њено пословање. 

Безбеднијии стабилнији извор могао би да буде Бразил за који поједини инвеститори сматрају да би до 2035. године могао да подигне своју производњу за чак 70 одсто.  

Производња бразилске нафте достигла је 2,77 милиона барела на дневном нивоу током јула месеца, док је саудијска производња за август достигла 9,77 милиона барела дневно.

Раст цена сребра и злата

Напад на нафтна постројења изазвао је промене и на другим тржиштима. Цене злата и сребра скочиле су за више од 1 одсто, јер су инвеститори побегли у сигурне активе након напада на саудијске нафтне погоне.

Цена злата на спот тржишту порасла је 1,27 одсто на 1.507,40 долара за унцу, док су амерички фјучерси злата поскупели за 0,83 одсто на 1.512,1 долара, преноси ТВ мрежа ЦНБЦ.

Сребро се, као и злато, сматра сигурном инвестицијом, али се тај метал користи и у производњи робе широке потрошње, као и у индустријском сектору. Цена сребра на спот тржишту порасла је 2,96 одсто на 17,94 долара по унци.

Прочитајте ОВДЕ  да ли су велика дешавања у Сирији, Саудијској Арабији, Северној Кореји, Америци и Јемену само увод у Трећи светски рат или ће се постићи неки договор између светских сила?

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА