Најновије

ДРЕЦУН ЖЕСТОКО ИСПРОЗИВАО ШИПТАРЕ: Косовски Албанци нису спремни да седну за преговарачки сто

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је сврха избора на КиМ стабилизација политичке сцене међу Албанцима, изградња извршне власти која ће бити јединственија по кључним политицким питањима и која ће имати једну чвршћу позицију за разговоре с Београдом.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Додаје да се код постојећих албанских лидера не види спремност да седну за преговарачки сто и озбиљно се посвете разговорима са Србијом.

"Проблем је у томе што се и по њиховом досадашњем деловању и по најавама како ће се понашати после избора ствара утисак да они једноставно нису посвећени проналажењу коначног компромисног решења за КиМ. Ту су једина нада САД и друге земље", објашњава Дрецун.

Дрецун је рекао да на предстојећим изборима у јужној српској покрајини нема нових политичких актера.

"Не верујем да ће бити неких нових политичких странака с готово непознатим лидерима који би добили иоле већу подршку Албанаца на КиМ да онда имају неку већу политицку тежину. Мислим да ће прерасподела ићи између кључних странака и да ће оне добити поверење грађана. Могуће су неке нове коалиције али већ постојећих актера", објашњава Дрецун.

Коментаришући посету премијерке Немачкој и поруке после сусрета са канцеларком Меркел, он каже да је Немачка ублажила став када је реч о условима које Србија мора да испуни за пријем у чланство у ЕУ када је реч о дијалогу са Приштином.

"Чули смо још једну ствар од канцеларке Ангеле Меркел где је она мало ублажила став јер је рекла да неке ствари треба да се ураде око Косова ако желимо чланство у ЕУ, то није онај чврст став да Србија једноставно мора да преко правнообавезујућег споразума призна самопроглашено Косово. И ако је то нови правац онда се он приближава и америчком и француском ставу, да решење мора да буде компромисно", оцењује Дрецун.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ивица Дачић рекао о Александру Вучићу.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА