Најновије

УСТАШКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ НЕ ПРЕСТАЈУ: Градоначелник Вуковара од Србије очекује признање и покајање!

У Вуковару је данас откривен споменик Гонг светског мира, а градоначелник Иван Пенава је ту прилику искористо да пошаље поруку Београду да, како је рекао, "Вуковарци од Србије очекују признање и покајање за почињени чин агресије 1991. године".

Вуковар (Фото: Јутјуб)

- Када добијемо у том смислу поруку, бићемо отворени за сваку могућу сарадњу и међусуседске односе - рекао је Пенава, иначе, представник владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

Оценио је притом да је у Вуковару након Домовинског рата остварен задовољавајући ниво суживота, преносе хрватски медији.

- Овим шаљемо и поруку свету да након што смо изборили независност имамо велику тежњу и идеал да изградимо трајни мир, да Хрватска постане што је могуће квалитетнија држава, а сви ми квалитетније друштво - рекао је Пенава.

Он је поручио и да се срео са премијером Андрејем Пленковићем, али да нису разговарали о проширењу права Срба у том граду.

Рекао је новинарима да се с Пленковићем срео синоћ у Винковцима, да су том приликом разговарали, али не и о враћању ћирилице у Вуковар, што је, иначе, одлука Уставног суда.

- Био сам у Винковцима, али нисмо причали о томе и не бих сада кварио тиме овај моменат - рекао је кратко Пенава и нагласио да је то био сусрет "без обавезних тема".

У акцији постављања Гонга светског мира, 50. такво обележје у неком од светских градова, као симбол трајног ммира у свету, учествовали су осим представника градске власти и Светски одбор за мир (Wорлд Пеаце Цоммиттее), Република Индонезија и вајар, сликар и графичар Анте Сарделић Краљевић.

Краљевић је аутор и дела од девет скулптура које се налазе уз Гонг (Вечна домовина, Феникс, Света слобода, Према искону, Према сунцу, Пламен слободе, Химна домовини, Вуковар - Град херој, Славолук мира), а које су посвећене свим жртвама града Вуковара у претходном рату.

Гонг су открили председник Светскога одбора за мир Ðујото Сунтани и градоначелник Вуковара Иван Пенава.

Вуковарски Гонг светског мира је постављен на простору поред Градске пијаце.

Зукорлић у ужем избору за поглавара Исламске заједнице у БиХ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА