Најновије

ПРЕДСЕДНИК ИРАНА ГРМИ НА АМЕРИКАНЦЕ: Доносите само бол и несрећу! Даље руке од Персијског залива

Ирански председник Хасан Рохани рекао је да би присуство страних снага у области Персијског залива створило "несигурност у региону".

Ирански председник Хасан Рохани (Фото: Јутјуб)

"Стране снаге изазваће проблеме и несигурност за људе и наш регион", рекао је Рохани у преносу уживо на државној телевизији.

Ирански лидер рекао је да планира да у Уједињеним нацијама представи план за мир.

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да САД желе да пронађу дипломатско решење за тензије са Ираном, који се сматра одговорним за напад на саудијска нафтна постројења, али је упозорио да ће, ако дипломатија не донесе резултате, председник Доналд Трамп "донети неопходне одлуке да се остваре наши циљеви."

Помпео је изјавио да ће недавна Трампова одлука да пошаље додатне војнике америчког војног ваздухопловства у Саудијску Арабију "побољшати капацитете" и "отежати ситуацију Ирану."

У суботу, председавајућа Представничким домом Ненси Пелоси критиковала је план председника Доналда Трампа за слање додатних америчких снага и опреме за противваздушну одбрану у Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате, рекавши да је то последњи покушај администрације да "заобиђе" Конгрес.

"План председника Трампа да убрза испоруку војне опреме Саудијској Арабији и Емиратима и да распореди додатне снаге САД у регион, последњи је нечувени покушај Трампове администрације да заобиђе двопартијску, дводомну вољу Конгреса", рекла је она у изјави.

"Те неприхватљиве акције разлог су за оглашавање аларма".

Аустралски премијер Скот Морисон, који је био у државној посети Белој кући у петак, рекао је да његова земја неће бити увучена у војни конфликт са Ираном, заједно са САД. Морисон је рекао да је приврженост Аустралије у Заливу ограничена очување слободе пловидбе.

"Дефанзивна природа" снага САД

Амерички секретар за одбрану Марк Еспер и генерал Џозеф Данфорд, председавајући Здруженим генералштабом Војске САД, објавили су Трампову одлуку да пошаље снаге и опрему у Саудијску Арабију и УАЕ у петак увече у Пентагону.

Еспер је рекао да ће снаге бити "дефанзивне природе". Додао је да САД одговарају на захтеве званичника Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата како би побољшали своје противваздушне и одбране од ракета, након прошлонедељних напада на нафтна постројења Саудијске Арабије. Званичници САД држе да је Иран одговоран за нападе, док Техеран то негира.

Напад од 14. септембра обелоданио је колико су нафтна постројења у региону рањива, када су питању напади дроновима и крстарећим ракетама.

Детаљи, када је реч о распоређивању снага САД, требало би да буду разматрани током викенда и објављени наредне седмице, рекао је Данфорд у петак.

"Секретар (Мајк) Помпео тек се вратио овог јутра, а Саудијци су затражили ојачавање својих способности", рекао је Данфорд.

"Нисмо још одлучили о специфичним јединицама", али те које буду одабране требало би да помогну да се ојача противваздушна одбрана земље.

Пелоси је у изјави рекла да су Представнички дом и Сенат двопартијски усвојили закон пре неколико месеци, како би блокирали продају оружја Саудијској Арабији и УАЕ, као и да су осудили умешаност Саудијаца у рат у Јемену.

"Још једанпут, председник Трамп жмури на једно око на настављено насиље које спроводе Саудијци притв недужних Јеменаца, као и на ужасно убиство новинара Джемала Кашогија и њихово раширено кршење људских права, које представља моралну и хуманитарну кризу", додала је она.

Неколико сати након што су САД објавиле распоређивање снага, челник иранске елитне Револуционарне гарде, генерал Хусеин Салами, упозорио је да су његове снге "спремне за било какав сценарио".

Салами је додао: "Уколико ико пређе наше границе, напашћемо га".

Такође касно у петак, Уједињене нације саопштиле су да су послале тим од четворо међународних експерата у Саудијску Арабију како би истражили нападе на нафтна постројења.

Раније, Трамп је у петак прогласио нове санкције против иранске националне банке, чиме је додатно заоштрио економски притисак на Исламску Републику.

Председник Трамп је повукао идеју о било каквој директној војној акцији против Ирана.

"Мислим да санкције раде посао", рекао је Трамп током заједничке конференције за штампу у Белој кући са асутралским премијером Скотом Морисоном. Трамп је такође рекао да би "војска могла да ради, али то је врло болна форма победе".

Али, Трамп је казао да не планира војни одговор на нападе, рекавши репортерима у Овалном кабинету да би знажни приступ "требало би да показује и мало уздржаности".

Трамп је упозорио, међутим, да "Иран зна да је, уколико се буде лоше понашао, на позајмљеном времену".

Прочитајте ОВДЕ како се Иран припрема за евентуалну америчку агресију.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА