Најновије

ЖЕЛИ ДА СЕ ДОДВОРИ АМЕРИМА: Председник Колумбије упоредио Мадура са Слободаном Милошевићем!

Koлумбијски председник упоредио је свог колегу из Венецуеле Николаса Мадура с бившим председником СРЈ Слободаном Милошевићем у дипломатској офанзиви како би сатерао у ћошак венецуеланског социјалисту, упозоравајући да би учинио "глупу" грешку да нападне свог суседа који ужива подршку САД.

Николас Мадуро (Фото: Јутјуб)

Иван Дуке изнео је ове коментаре у интервјуу за АП пре путовања у Њујорк, где се очекује да ће осудити Мадура пред Генералном скупштином Уједињених нација као насилног аутократу.

Дуке верује да Мадуро није само одговоран за хуманитарну катастрофу у земљи, већ је и сада претња регионалној стабилности јер пружа сигурно уточиште колумбијским побуњеницима.

"Бруталност Николаса Мадура упоредива је са Слободаном Милошевићем", рекао је Дуке, који је позвао Међународни кривични суд да истражи Мадура због кршења људских права.

Док је Дуке одбио да искључи војни удар против марксистичких побуњеника за које се тврди да се крију преко границе, рекао је да би свака агресија оружаних снага Венецуеле одмах изазвала регионални одговор који би могао укључивати додатне санкције и дипломатске акције.

"Ако намеравају да учине нешто тако глупо, знају какве ће бити последице", рекао је Дуке. који је појачао притисак на Мадура последњих неколико седмица након што је мала скупина дисидентских левичарских побуњеника одлучила да прекине са историјским мировним процесом у Колумбији и поново поведе борбу против државе, тврдећи да је влада учинила издају против споразума којем је био циљ да прекину сукобе који трају већ пет деценија.

У УН се очекује да ће млади колумбијски вођа оптужити Мадура за кршење резолуције Савета безбедности усвојене након терористичких напада 11. септембра 2001. јер крије побуњенике.

Венецуелански председник више пута је негирао те оптужбе, и иако неће присуствовати овогодишњој Генералној скупштини, његови изасланици ће вероватно поднети сличне оптужбе против Дукеа, оптужујући га да није поступио против илегалних оружаних група које су планирале нападе на његову владу из Колумбије.

"Колумбијска олигархија жели да уради све могуће припреме како би осигурала оружану агресију на Венецуелу", изјавио је недавно министар комуникација Хорхе Родригез.

Растуће тензије дуж границе имају потенцијално опасне и широкосежне геополитичке импликације које укључују интересе Русије, Кине и САД.

Прочитајте ОВДЕ зашто демократе траже оставку Доналда Трампа.

Извор: Фена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА