Најновије

"ШИПТАРИ СУ ПОРУЧИЛИ ДА ЋЕ ГА СРЕДИТИ": Драматично сведочење о последњем дану српског новинара убијеног у Приштини

Вишеструко награђивани британски радијски уредник Брајан Андерсон сведочио је за досије Удружења новинара Србије о последњим тренуцима са новинаром швајцарског радија Медија екшен интернешенал, Александром Симовићем, који је отет и убијен 1999. у Приштини.

Припадници злочиначке ОВК (Фото: Јутјуб)

Андерсон је испричао за УНС да је једне вечери седео у бару у Приштини са својим пријатељима Албанцима, са којма је радио у Скопљу, и Симовићем, који је "говорио гласно српски", када су људи за оближњим столом позвали девојку из Скопља да дође до њих.

"Вратила се преплашена", казао је Андерсон додајући да је девојка рекла нешто попут: "поручили су да ће га средити", мислећи на Симовића, којег су звали Алекс.

Сутрадан је, како је навео, у српски студио Медија екшен интернешенал дошао отац Симовића и рекао: "Алекс је убијен".

"То је било неколико дана након што сам дошао на Косово. Не сећам се детаља те вечери. Имам само снимак певачице у бару, јер ми је девојка из Скопља рекла да не снимам друге људе, пошто су вероватно били у ОВК", наводи Андерсон и додаје да га нико до сада није питао да говори о овој теми, па ни тужилаштво.

Према обавештајним подацима УНМИК-а Симовић је киднапован 21. августа 1999. у кафићу Пикасо у Приштини.

УНС напомиње да се Андерсонова сећања подударају са описом из докумената УНМИК-а и наведеним догађајима од 20. августа 1999. године у џез клубу “Кафа”.

Андерсон је на КиМ први пут дошао у августу 1999, на позив швајцарске невладине организације Медија екшн интернешенал, да направи два радијска студија за производњу информативног програма, на албанском и српском језику и обучавао младе новинаре и продуценте.

Међу њима је био још један новинар за којим се трага, Марјан Меланоши, а Андерсон је испричао шта се догодило када се једне вечери возио са Меланошијем његовим колима.

"Изашао је да купи ћевапе. Вратио се и казао: 'Овај човек ми је рекао да зна ко сам и да ће ме средити", рекао је Андерсон.

Он је додао да је напустио КиМ у септембру 1999. године, док су Меланоши, Оливера Бернардони и још један њихов колега остали да раде.

"Када сам се вратио 2000. године чуо сам шта се догодио са Марјаном", рекао је Андерсон.

Он је додао да су албански новинари у Приштини, за коју каже да је личила на сметилиште, могли да праве програме и путују, док су Срби били уплашени и он је морао да их вози.

"Куповао сам им храну, јер су се плашили да напусте зграду радија. Осетио сам мржњу у ваздуху. Могли сте да је осетите више од било чега", испричао је Андерсон.

Пре одласка на КиМ, Андерсон је био шеф програма радио станице у Шкотској и радио је у Кини, а након одласка са КиМ, радио је у Јужној Африци, Боцвани, Авганистану и Узбекистану.

Данас живи у Шкотској и уредује један сајт.

Прочитајте ОВДЕ како је Ивица Дачић у Њујорку бранио интересе Србије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА