Најновије

КУРДИ ПОБЕСНЕЛИ! СИТУАЦИЈА САМО ШТО НЕ ЕКСАЛИРА: Ево који је разлог њихове побуне!

Званичник водећих снага у Сирији предводјених Курдима Мустафа Бали критиковао је комитет који ради на новом сиријском уставу.

Курди (Фото: Јутјуб)

Он је рекао да Курдска мањина није представљена у комитету за израду новог сиријског устава формираном овог месеца.

Бали, портпарол Сиријских демократских снага, реаговао је на Твитеру на изјаву специјалног изасланика УН за Сирију Геира Педерсена који је за Ал Џазиру рекао да је, иако главна курдска војна формација у Сирији није представљена, "важно истаћи да у комитету наравно има представника Курда".

Педерсен мора да зна, навео је Бали, да "присуство неколицине Курда" из североисточне Сирије, који су савезници сиријске владе или опозиције, не значи да су Курди представљени у комитету.

Он је додао да је администрација предводјена Курдима на североистоку Сирије "потпуности изостављена из тог процеса".

Влада Сирије нема поверења у курдске Јединице за заштиту народа (YPG), које чине највећи део Сиријских демократских снага, због њихове повезаности са САД. Турска, која је главни помагач сиријске опозиције, сматра YPG делом курдске побуне у Турској.

На мировној конференцији за Сирију у јануару 2018. године, чији је домаћин била Русија, постигнут је договор да се формира комитет са 150 чланова за израду новог сиријског устава. То је био кључни корак ка изборима и политичком решењу сиријског градјанског рата у којем је за 8,5 година погинуло више од 400.000 људи.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш објавио је у понедељак да је постигнут споразум сиријске владе и опозиције о формирању уставног комитета, а јуче да ће се његових 150 чланова први пут састати 30. октобра у Женеви под покровитељством УН.

Стејт Департмент истражује мејлове Клинтонове!  Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА