Најновије

ТРАМП ПОБЕСНЕО, ПОМПЕО ОДУСТАО ОД ПРЕГОВОРА: Талибани убиством Американца ''превршили меру"

Талибани су "превршили меру" нападом у дипломатској области у близини америчке амбасаде у Кабулу, у ком је један амерички војник погинуо, због чега је председник САД одустао од планираних авганистанских мировних преговора, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Помпео је истакао да сада на талибанима да "промене понашање", не прецизирајући да ли ће или када мировни преговори бити настављени, преноси АП.

Талибани су саопштили да ће одлука америчког председника Доналда Трампа да откаже мировне преговоре са представницима талибанима у Камп Дејвиду само довести до нових губитака америчких живота.

"Американци ће претрпети више губитака него било ко други због отказивања преговора", поручио је у саопштењу портпарол талибана Забихула Муџахид, пренео је Ројтерс.

Талибани наводе да су позив за Камп Дејвид добили крајем августа, а Трамп је раније у више твитова навео да планира одвојено да се састане са талибанима и авганистанским председником.

Трамп је претходно саопштио да је отказао данашњи тајни састанак који је требало да одржи са талибанима и авганистанским званичницима у Кемп Дејвиду.

Он је на Твитеру написао да је састанак отказан због напада талибана у Кабулу у којем је у четвртак погинуло 11 особа, укључујући једног америчког војника, јавио је АП.

Трамп је навео да је "отказао мировне преговоре" и упитао се ко би "убио толико људи да би наизглед ојачао своју позицију" у преговорима.

Он је додао да ако талибани не могу да поштују примирје током преговора, онда "они вероватно немају моћ" да испреговарају мировни споразум.

Напад се догодио у тренутку када су се САД и талибани надали да су близу постизања мировног споразума.

Из кабинета авганистанског председника Ашрафа Ганија је саопштено да је стварни мир могућ само када талибани зауставе своје насиље и одрже директне преговоре са владом.

"Прави мир доћиће када талибани пристану на примирје", навели су из Ганијевог кабинета, реагујући на отказивање састанка.

Прочитајте ОВДЕ каква је разлика између руског и немачког тенка.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА