Најновије

КАКО ИЗГЛЕДА ПРОЦЕС ОПОЗИВА АМЕРИЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА! Ево како ће изгледати Трампова борба за останак у председничкој фотељи!

Процес опозива у САД креирали су оснивачи државе како би високо позиционирани званичници одговарали за своје поступке, укључујући и председника.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Основе за опозив наведене у америчком уставу уопштене су и укључују мито, издају и такозвана "тешка злодела и преступе".

Формулација у уставу лествицу за опозив поставља високо, али заступницима даје и доста простора за маневар.

Опозив се у пракси одвија у два корака, што је одраз чињенице да амерички Конгрес има два дома. Иако је процес јасно политчки, јер га воде заступници, осмишљен је тако да личи на правни поступак.

Заступнички дом и његови одбори делују као истражитељи и порота, те одлучују по којим ће се чланцима оптужити америчког челника.

У случају тренутног америчког председника Доналда Трампа, доњи дом га је прошли месец оптужио у два чланка.

Процес се сад преселио у Сенат који ће му судити. Како би се председник опозвао с дужности потребне су руке две трећине заступника горњег дома. Супротно од постојећег сазива Заступничког дома, у Сенату већину држе републиканци.

Суђење председнику државе води председник Врховног суда, у овом случају Џон Робертс.

Досад је процес опозива проведен против само тројице америчких председника. Први је био Ендрју Џонсон 1868., који је танком већином у Сенату ослобођен оптужби. Заступнички дом је изгласао опозив и Била Клинтона, но после суђења у Сенату 1999. остао је на власти. 

Ричард Никсон 1974. је дао оставку након скандала Вотергејт, избегнувши тиме опозив. Он је једини амерички председник који је одступио с дужности.

Опозивом је с функција уклоњено осморо дужносника, сви су били савезни суци.

Прочитајте ОВДЕ   чиме то шеф НАТО алијансе прети Русима.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА