Најновије

У СУСЕДСТВО СТИЖЕ 33 ОКЛОПНА БОРБЕНА ВОЗИЛА! И то је тек почетак: Пентагон ће послати још 300!

Министарство одбране Северене Македоније припремило је потписивање уговора са Пентагоном за прву траншу од 33 лака америчка оклопна борбена возила ЈЛТВ компаније и спрема набавку већих возила Страјкер. До 2028. планира се куповина 249 таквих точкаша.

Лака оклопна борбена возила ЈЛТВ (Фото: Јутјуб)

Македонска влада и парламент одобрили су крајем прошле године улазак у процес набавке 33 ЈЛТВ кроз међувладин аражман. Према процедури директне продаје Пентагон је претходно понудио возила са алатом и прибором за око 11 милиона долара. 

Према дугорочном плану развоја оружаних снага до 2028. министарство одбране Северне Македоније формирало је Интегрисани пројектни тим за набавку оклопних борбених возила точкаша. То се сматра приоритетом за развој наменски организованог ојачаног лаког батаљона - декларисаној јединици Северне Македоније за учешће у мисијама НАТО. 

Амерички произвођачи од почетка су у предности јер је најављена донација дела новца потребног за набавку. Зато су компаније из те земље јуна 2019. године одржале презентацију возила у Северној Македонији. У октобру су у узвратној посетили САД били представници интегрисаног пројектног тима.

На основну анализе понуда 1. новембра 2019 северомакедонско министарство одбране је прихватило предлог да се набаве два борбена возила:  ЈЛТВ компаније Ошкош у категорији носивости 4 војника и возач (4+1) и Џенерал Дајнамиксов Страјкер у конфигурацији са два члана посаде и одељењем од девет војника.

У наставку процедуре министарство одбране је преко Канцеларије за одбрамбену сарадњу у амбасади САД доставило Писмо о намери и примљено је Писмо о понуди и прихваћању. Понуђена су 33 ЈЛТВ у варијанти са америчком војном ознаком М1278А1 која је класификована као носач за тешко наоружање.

Појединачна цена основног возила је 311.221,25 долара односно 10.270.302 долара за сва 33 возила. Резервни делови и подршка су трошак од 305.458 долара и основни сет за интеграцију је 9.256,30 долара по возилу. Када се зброје процењени трошкови су 10.575.760 долара и они ће бити увећани за административне трошкове од 338.425 долара и трошкове превоза од 85.815 долара. Американци традиционално познати по прецизности и отворености у процесу дефинисања цена на крају су са свим трошковима дошли до суме од 11 милиона долара за прву траншу ЈЛТВ.

Предвиђени рок за примопредају возила је други квартал 2021. године.

Сада је у току припрема уговора са Пентагоном који према Програму страних војних продаја (Foreign Military Sales - FMS), стандардној процедури каква се користи за набавке за савезнике и партнере, представља произвођача Ошкош у том послу.

Део трошкова за македонску набавку, обуку и одржавање ЈЛТВ и Страјкера биће финансиран кроз америчку донацију од 37 милиона долара кроз програм ЕРИП за замену ратне технике из доба хладног рата. Програм је намењем државама које су у НАТО или су на путу за чланство као што је случај са Северном Македонијом.

Полиција усред ноћи дошла по Марка Милачића! Више о томе ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА