Најновије

ТРАМП СПРЕМИО ПЛАН ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Фокус на пословној заједници и отварању нових радних места

Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине, поручио је у разговору за америчку агенцију АП да се визија Доналда Трампа за Косово управо дешава.

Илустрација (Фото: flickr/ Правда)

- Визија председника Трампа се управо дешава. Предњаче пословна заједница и фокус на отварање нових радних места - навео је Гренел.

Гренел је боравио протекле недеље и у Београду и у Приштини и позвао обе стране да се фокусирају на економију и нова радна места као пут ка нормализацији односа. Према његовим речима, успостављање железничких веза између Београда и Приштине постало је приоритет пошто су амерички званичници посредовали ове недеље у постизању договора о поновном авионском саобраћају између Београда и Приштине, после 21 године.

На питање с каквим утисцима је окончао посету Београду, Гренел је рекао: 

- Ценим искреност Вучића, као и Тачија и свих партијских лидера на Косову. Осећам да су схватили хитност ситуације. Разумели су „мали прозор“ који им је отворио Трамп.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да је амерички приступ прагматичан и да САД разумеју да дијалог треба да се води на конструктивној бази:

- Амерички пакет је економски. Зашто? Отвара могућност за комуникацију. И Србија је фокусирана на то, шта је за грађане најважније. Економија релаксира политичке односе и ствара амбијент сарадње. Ово је потпуно у складу са српским приступом, да релаксирамо односе, а у корист грађана.

Ђурић данас у Берлину о железници

Данас ће се у Берлину разговарати о обнови железничког путничког и карго саобраћаја између централног Косова и југа централне Србију, који је у прекиду дуже од две деценије. Делегацију Србије предведиће Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ. Београд, према речима Ђурића, док се не стекну услови за наставак политичког дијалога, жели да се фокус стави на практичне модалитете који ће олакшати живот људима. 

- Не бавимо се новим Дејтонима, већ економским питањима и тиме како да се грађанима Србије на КиМ олакша живот - казао је Ђурић.

Обистиниле се црне слутње Лазанског о НАТО пакту. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА