Најновије

Шта јаке снаге специјалаца раде на северу Црне Горе?

Јаке снаге специјалаца пребачене су на север Црне Горе и за сада оне асистирају у кречењу тробојки и претресају грађане окупљене у близини. А пошто локални полицајци иду на литије — властима је очигледно било потребно појачање.

Специјалне јединице Црне Горе (Фото: Јутјуб)

Колегијум Управе полиције Црне Горе донио је одлуку да припадници Сектора специјалне полиције буду распоређени у Центрима безбедности у три највећа града на северу земље — Бијелом Пољу, Беранама и Пљевљима.

Сектор специјалне полиције чине Противтерористичка јединица (ПТЈ), Посебна јединица полиције (ПЈП) и Јединица за подршку и логистику.

У интерној одлуци коју је потписао директор црногорске полиције Веселин Вељовић се наводи да специјалне полицијске снаге више не могу без писаног наређења излазити на улицу, осим у случајевима крајње нужде — терористичког акта, талачке ситуације и отмице ваздухоплова.

Специјалци помажу у кречењу

У свим осталим случајевима, како наводе медији у Црној Гори, одлуку ће донети помоћник директора за Сектор специјалне полиције Зоран Томчић, уз сагласност Вељовића. У међувремену, у јавности влада уверење да су специјалци послани на север Црне Горе како би помогли полицији у акцији прекречавања црногорских тробојки.

Бјелопољац Радован Ракочевић, који је и сам доживио непријатност да буде претресан само зато што се, како каже, са друговима налазио у близини једне од осликаних црногорских тробојки у свом граду, каже да је специјална јединица ишла заједно са полицијом која је скидала заставе, што, по њему, само може представљати један вид застрашивања грађана.

Он додаје да је у уторак, из чиста мира, док је био са друговима на паркингу, полиција „долетела да их претресе као криминалце“.

„Пролазили смо поред једне од осликаних тробојки и зауставили се да је погледамо. Након пет или десет минута стигли су специјалци. Ту је било једно четири полицијска аутомобила и пети комби Специјалне антитерористичке једнице (САЈ)“, каже Ракочевић.

Власт не верује ни полицији

На питање зашто су, по његовом мишљењу, поред регуларне полиције у Бијелом Пољу били присутни и припадници Сектора специјалне полиције, Ракочевић подсећа да су се управо у три града на северу Црне Горе — Беранама, Бијелом Пољу и Пљевљима на много места појавиле тробојке које власти нису могли све да уклоне, па су зато послали специјалце — „јер је познато да се они не понашају као обична полиција“.

„Такође, вероватно по неким проценама, они добрим делом не верују полицији, и плаше се да им један дeо не окрене леђа. Добар дeо локалне полиције излази на литије. И ту вероватно имају страх да може доћи до тога да они неће послушати њихове наредбе које им читав живот пролазе. Други разлог је, по мени, тај што у ова три града на северу излази толики број људи на литије, да је то невероватно“, образлаже саговорник.

Када је, пак, конкретно реч о тробојкама на јавним површинама, Ракочевић је децидан да у питању нису никакви мурали већ — традиционалне црногорске тробојке.

„То је законом о државним симболима чак заштићено и по нашем Уставу, али џаба. Приметио сам чак и да они само крече тробојке, а поред места где има свакаквих ’шаротина‘ на зиду само пролазе“, каже овај Бјелопољац, уз опаску да му уопште није јасно откуд потреба за специјалцима.

„Нико од нас грађана нема никакво наоружање. У питању су голоруки људи, а једино наше оружје је мобилни телефон којим можемо да снимимо неку њихову недозвољену радњу. Друго немамо ништа“, тврди Ракочевић.

Увођење психозе

Због свега, саговорник је убеђен да је у питању покушај увођења психозе страха међу грађане на северу Црне Горе.

„Све се своди на то да желе да преплаше и застраше народ. То можда може да утиче на неки дeо њихових гласача који иду на литије. Синоћ је, на примјер, Бијело Поље било пусто, на улици нисмо могли да сретнемо ни особу ни аутомобил, ништа... Била је само полиција која кружи, што баш и није уобичајено стање у граду“, каже Ракочевић, који ипак поручује да народ нема више чега да се плаши, те да треба само да настави мирно својим путем, којим се и до сада ишло.

Прочитајте ОВДЕ   још детаља о овоме.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА