Најновије

ЂУКАНОВИЋ: Желе да посрбе Црну Гору, СПЦ перјаница руских империјалних интереса (ВИДЕО)

Српска православна црква је перјаница великосрпског национализма и руских империјалних интереса на Балкану, рекао је у Пресингу председник Црне Горе Мило Ђукановић, а о томе што свештеници посредују у разговорима о формирању нове Владе Црне Горе каже да је то "због тога што је основна идеја те политике идеја посрбљавања Црне Горе".

Ђукановић (Фото: Јутјуб)

"Од времена обнове црногорске независности, Демократска партија социјалиста одлучно инсистира на новом систему вредности, на грађанској држави Црној Гори упркос честим покушајима просрпске опозиције да уставно преформулише Црну Гору. Као што знате, у Уставу је записано да је Црна Гора грађанска, а просрпска опозиција је тражила да се Црна Гора дефинише као држава српског и црногорског народа. Поред тога инсистирамо на мултиетничкој демократији, однос према мањинама те националистичке опозиције - знате. Имали сте прилике да неке од тих слика видите у првим данима након избора'', рекао је гост Пресинга.

Како каже, насупрот томе, националистичка опозиција у континуитету, а посебно у предизборној кампањи потпомогнута Српском православном црквом је желела да Црну Гору одврати од тих вредности.

"Та политика упорно инсиситира да је Црна Гора српска држава која би морала бити у оквиру стратешких, безбедносних и спољнополитичких интереса Русије. Та политика је у својој реторици и током кампање инситирала да је НАТО Четврти Рајх, да је европска цивилизација - цивилизација трулих вредности и да због тога Црна Гора греши када инсистира на остваривању чланства у Европској унији. Јасно је потпуно да је ударна песница такве политике у име великосрпског национализма и руских империјалних интереса на Балкану била Српска православна црква и отуда је логичан одговор на питање: свештеници Српске православне цркве су деловали и даље делују у складу с тим националистичким интересима и интересима за идентитетско потирање Црне Горе.''

О идејама о "обједињавању српског простора" и "српском свету"

Говорио је и о "инсистирању на српском свету'', о троуглу Подгорица - Београд - Бањалука. "Као неко ко је био актер полтике деведестих на простору екс-Југославије, у свежем сећању су ми тадашња политичка и националистичка застрањивања која су довела до страхотних посљедица на просторима екс-Југославије и због тога сам налазио за сходно да са првом најавом покушаја актуелизирања политике великдржавних национализама на простору Западног Балкана упозорим и домаћу и регионалну и ширу европску јавност на опасности од тих појава. Као што смо заједно сведоци, међународна јавност није са потребном пажњом испратила све то што се догађало у региону Западног Балкана. У интерним разговорима које смо водили често смо чули оцене да, наводно, све прате, али да смо далеко испод радара. Плашим се да се не догоди оно што се догодило деведесетих, када се појавимо на радару да ће бити велики проблем да се ретроградни процеси који су се у међувремену развили исконтролишу и зауставе", казао је.

Указао је на сличност интенција политика бивше Југославије са садашњим стањем. "Почетком деведестих година интенција тадашње полике на простору еx-Југославије је била да покаже да је мултиетничка демократија на Балкану немогућа и да уместо тога Балкан треба реструктуирати тако да ће се уместо тадашњих формирати три етнички хомогене увећане државе - велика Србија, велика Албанија и велика Хрватска. Као што знате, уместо тога смо добили велику трагедију и добили смо готово 150.000 људских жртава на простору Југославије. Помислили смо да је та политика сахрањена након Дејтонског споразума. Као што видимо није требало дуго, само 25 година да опет оживе сличне идеје и да наилазе на више разумевања између свих међународних центара, него што је то било деведестих година", казао је Ђукановић који подсећа да је деведесетих година главнина проблема који се десио на простору Југославије била "аутентично наш".

"Ми смо кренули у ескалацију национализма, који је временом прерастао у шовинизам и довео до појаве етничког чишћења и до крвавог расплета на простору екс-Југославије. Насупрот томе, имали смо Европску унију која нам је тада нудила чланство у ЕУ. Она је тада нудила СФРЈ чланство у ЕУ. Сећам се јако живо да је и Џејмс Бејкер, тадашњи државни секретар САД, поновио такву понуду кључних западних играча према СФРЈ. Сећам се тада и конструктивне улоге коју је тада и званична Москва имала у односу на Југославију. Данас кад анализирамо полтичку сцену Западног Балкана видећемо да рестаурација великодржавних пројеката у значајној мери представља рефлекс промена које се догађају на ширем политичком простору. Не само у нашем региону, него и на европском и евроатлантском простору. Тако да данас могу да кажем да међународна заједница свакако или јако закаснело реагује или уопште не реагује", казао је.

Казао је да је "српски свет" само један еуфемизам "за оно што смо слушали, гледали и чијој смо трагедији присуствовали у раним деведестим годинама. То је еуфемизам за идеју велике Србије."

"Деведесетих година су те идеје изношене од стране неких пара-политичких структура. Чини ми се да су се озбиљни државници мање-више устезали да експлицирају те идеје. Данас су то преузели људи који обављају и најодговорније послове у државној политици", истакао је Ђукановић.

Каже да сада "покушавају један софистициранији приступ том истом плану", али да увек имамо онај проблем из Чеховљевог драматуршког правила - пушка која у првом чину виси на зиду, обавезно у задњем чину и опали.

"Играти се са ретроградним идејама, играти се са идејама прекрајања граница на Балкану, са идејама потирања суверености других држава и потирања идентитета других народа, не може се никако завршити на миран начин, без обзира каква била тактика онога ко је аутор тога плана. Сагласан сам са тим да у овом тренутку присуствујемо једној мекшој презентацији те идеје. Ја верујем да би се у овом тренутку аутори тог плана задовољили неким федералним устројством кључних српских центара унутар тог српског простора, али нема никакве сумње да њихов коначан циљ јесте обједињавање тог српског простора, а на тај начин угрожавање других држава и угрожавање идентитета других народа, почев од Црногораца", казао је Ђукановић у Пресингу.

Председник Црне Горе реаговао је на бизнисмена Душка Кнежевића који га оптужује за вишегодишњу корупцију и који је навео да је ДПС-у дао милионе, рекавши да једва чека да се он врати у Црну Гору. Не плаши се, каже, кривичних пријава које најављује и црногорска опозиција против њега, а каже да је све време, за ових 30 година на власти, "беспоговорно поштовао" уставно-правни систем Црне Горе.

Како ће изгледати нова српска Влада прочитајте ОВДЕ.

Извор: Н1 Сарајево

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА