Најновије

НЕМА ДВОУМЉЕЊА, ТУРСКА УЛАЗИ У РАТ? Ескалација сукоба може да достигне нуклеарне размере

Турска може послати своје војнике у Карабах, ако Азербејџан то затражи, изјавио је потпредседник Турске Фуат Октај у интервјуу Си-Ен-Ен Турк.

Турска војска (Фото: tsk.tr)

„Још првог дана наш председник је саопштио свој став. Турска се неће колебати, тим пре неће наш председник“, рекао је Октај.
По његовим речима, Русија не може да реши конфликт на Карабаху.

„Русија је покушала да пронађе решење (кризе у Карабаху) и уђе у преговоре, подсетивши на старе везе из времена СССР. Међутим, нису успели. То што за столом није била Турска је велики пропуст. (Председник Азербејџана Илхам) Алијев је рекао да без Турске не може бити решења“, рекао је Октај.

Потпредседник је нагласио да је Русија једна од држава са којом је Русија успела да изгради „најздравије и снажне односе у позадини хаоса који се дешава у свету“.

„Путем свих канала разговарамо са Русијом. Имамо добре контакте“, рекао је он.

Сукоб у Карабаху

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Након тога су у Москви 9. октобра одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана. Дипломате је у руску престоницу позвао председник Русије Владимир Путин. Преговори су трајали више од десет сати и завршени су прихватањем договора о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих. Међутим, истог дана стране су почеле да се међусобно оптужују за кршење примирја.

Други покушај организовања хуманитарног прекида ватре учињен је у ноћи између 17. и 18. октобра, али већ неколико сати након што је примирје ступило на снагу, Јерменија и Азербејџан изјавили су да га друга страна није испоштовала.

Спрема се хаос у Америци на дан избора! ФБИ одржао ванредну конференцију, па шокирао цео свет! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА