Најновије

НИЦОВИЋ ОТКРИВА: Појавила се моћна криминална група која не преза ни од чега!

Судар државе и организованог криминала је неумитан, а да би се држава обрачунала са организованим криминалом морају се формирати посебни полицијски тимови који ће знати да постоји политички став да су заштићени, рекао је некадашњи шеф београдске полиције Марко Ницовић.

Марко Ницовић (Фото: Јутјуб)

"Држава је схватила да се створила једна група људи који не зазиру од било које врсте активности, чак и против државе. То је криминал који је у међувремену ојачао финансијски и статусно", оценио је он.

Тај криминал је дигао себи позицију у друштву па се, каже Ницовић, обични људи већ од њих прибојавају.

"С друге стране, ојачали су финансијски јер су ушли у послове са некретнинама, купују фирме у приватизацији, рекетирају, баве се обезбеђењем свих објеката у Србији, у Београду посебно. Нормално да криминал сад са тим ванредним богатством мора да иде даље. Криминал само познаје тежњу за моћи и новцем", истиче он.

Ницовић сматра да криминал сад већ има "своје" људе у полицији, тужилаштву, судовима, у медијима и међу политичарима.

"Држава је схватила да мора са тим да се судари. То је неумитно. А са друге стране ЕУ је рекла да имамо поглавље 24 о организованом криминалу", каже он и подсећа да је организовни криминал у Србији ликвидирао многе људе из естблишмента као што Зоран Ђинђић, Павле Булатовић, директор ЈАТ-а Жика Петровић.

"Посебан проблем ће бити навијачке групе које су недодирљиве. То је рецимо 3-4 хиљаде људи организованих по војничком систему, који је још Аркан установио са Делијама. Систем је да ако неког ухапсите долази други", сматра он.

Наглашава да су се криминалне групе исповезале по региону и да се испомажу.

"Код њих нема гађења у односу Срби, Црногорци, Албанци, Босанци, Хрвати...Сви раде заједно - то је једна врста регионалног мултинационалног удружења - предузећа. Они размењују услуге, неко из Србије рецимо убије за неког у Подгорици, а овај из Подгорице убије за њега у Београду. И ту нема новца - услуга за услугу. То ће бити додатни проблем за полицију", сматра Ницовић.

Као добар приступ обрачуну са таквим криминалом он наводи искуства великих држава које имају посебне екипе људи за борбу против организованог криминала. Наводи пример Италије када је Адреоти био премијер, а Кракси министар иностраних послова, и њихових веза са Коза ностром и шефом те мафије Тото Рином.

"Тада су чак убили Борселина, Фалконеа, Делакијезу, али је држава направила посебну екипу која је после срушила и председника владе и министра. То значи да мора да се направи нови приступ, нови систем. И узети искуство великих страних полиција како се ради против људи који имају новац и моћ", каже он.

Додаје да у тој борби никако не треба заборавити да пошто имају моћ, посебно финансијску, криминалци могу да или сами, или по задатку страних фактора, изврше било коју врсту атентата на политичкој сцени Србије. Он сматра да је обрачун неумитан јер се организовани криминал већ прелива из Србије, као највеће државе региона, али се прелива и у Србију.

"Пракса у свету показала да српска полиција мора да направи своју обавештајну мрежу ван Србије у државама региона, Грчкој и Турској, да би на време сазнавали извршења којих дела се припремају", сматра он.

Ницовић оцењује да су прописи у Србији сасвим довољни и сасвим јасни за овакав обрачун државе са криминалом.

"Али је суштина да полицајцима који би ишли у ватру морате да дате политички став. Да је он сигуран да ће бити заштићен ако се судари и уђе у високе температуре", каже он и додаје да је лоша порука ако се шефови полиције грле и љубе са лицима из света подземља.

Истовремено, наводи, да је то порука и јавном мњењу да су људи из света криминала у истом статусу као свет естаблишмента.

"То онда ствара осећај несигурности за обичног човека", каже он.

Ницовић сматра да је формирање посебних екипа ван класичног формацијског система полиције једини начин да се пресече веза између организованог криминла и људи који су део естаблишмента у Србији.

Путин проговорио о савезу са Кином! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА