Најновије

Постали министри, а везе немају са својим ресорима

Чекање на кадрове у новој Влади Србије потрајало четири месеца. Лицитације са именима нових министара завршене су претходног дана кад је мандатарка Ана Брнабић издекламовала ко ће све чинити њен кабинет, наводећи и имена људи који до сада нису имали додирне тачке са ресорима које ће водити.

Скупштина Србије (Фото: srbija.gov.rs)

Тако ће докторка Дарија Кисић Тепавчевић водити бригу о радничким правима, хотелијер Томислав Момировић о саобраћају, новинар Ратко Дмитровић о демографији и породици, док ће мастер економије са Мегатренда Ирена Вујовић водити рачуна о животној средини.

Кометаришући именовање људи без стручног знања на поједина министарска места, професор Универзитета у Београду Чедомир Чупић наводи да је председник Србије Александар Вучић преузео све компетенције људи у Влади, стога су, како каже, министри најобичнији пиони.

“Влада Србије је сервис Вучићевих људи, коју је он одабрао не водећи рачуна о било каквој врсти компетенције. Њему је много битније да ти људи буду лојални, послушни и склони крајњем слугеранству. У таквом одабиру Владе не треба да нас чути зашто се налазе неки људи који немају потребне квалификације за област коју ће да покривају”, наводи Чупић.

Према његовим речима, Вучић се више ни не труди да направи привид како су на министарским местима људи који имају комептенције да воде поверене им ресоре.

“Ви можете да пронађете стучне људе, али да они буду особе без личности. Стручњаци без савести могу понекад буду и опаснији од незналица. Такви кадрови могу на организован и систематичан начин да, у име струке, спроводе нечовечне поступке. Не фали овде само стручност, већ и морални интегритет”, поручује Чупић.

Дарија Кисић Тепавчевић – докторка за радничка права

Заменица директора Института за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батутут” Дарија Кисић Тепавчевић, убудуће ће се водити Министарство за запошљавање, рад, борачка и социјална питања. Иако по струци лекар и неко које задужен за сузбијање епидемиолошке ситуације у земљи(чланица Кризног штаба Владе Србије), Тепавчевић ће у новој, временски ограниченој и експериметалној Влади Србије водити бригу о правима радника и социјалним питањима. С друге стране, јавност је остала, бар за сад, ускраћена за објашњење које су то компетенције препоручиле докторку Дарију Кисић Тепавчевић да преузме ресор који није у корелацији са њеним основним занимањем.

Министар саобраћаја Томислав Момировић – од хотела до Немањине 11

Попут Дарије Кисић Тепавчевић, упитно је и какве су референце препоручиле Томислава Момировића на место за министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Момировић је јавности постао познат прошле године, кад су његови родитељи и власници компаније “Мона” Нада и Ђорђе Момировић одлучили да бизнис препусте синовима Томиславу и Урошу.

Компанију су наследници равноправно поделили, Урошу је припала модна индустрија, Томиславу хотелијерство. Момировић је тако постао власник хотела на Златибору, на Јавору, апартмана у Будви, као и два хотела у Београду. Говорећи о одлуци да Момировића именује на место министра, председник Србије Александар Вучић је истакао како верује да ће он добро водити ресор, на шта је Момировић одговорио да никада не би могао да одбије председника Србије.

Зашто је Момировић добио да води министарство које нема везе са његовим досадашњим пословним ангажманом до даљег ће остати предмет спекулација. Или су га препоручиле похвале на рачун власти преко друштвених мрежа или умеће да направи пут до хотела за своје госте. Шта год да је у питању, било је довољно да испред Владе Србије води бригу о саобраћају у земљи.

Ратко Дмитровић – Зато што је патриотски водити бригу о породици

Бригу о породици и демографији преузеће Ратко Дмитровић. Његова пословна биографија везана је искључиво за новинарски позив. Он је, између осталог, био главни уредник Вечерњих новости, а раније је током своје каријере био стални дописник из Загреба дневног листа “Политика“ и недељника НИН. Од октобра 1991. до краја 1993. године радио је као коментатор на Радио-телевизији Србије. Његов пословни ЦВ не даје одговоре каквим су се критеријумима водили они који су га одредили за позицију министра задуженог за демографију и бригу о породици. Осим ако неко из власти није схватио да је баш патриотски да неко из Српског патриотског савеза преузме ресор у чијем фокусу је наталитет становништва.

Ирена Вујовић  – шта се деси кад се побркају економија и екологија

Министарка за заштиту животне средине у новој Влади Србије биће некадашња председница београдске општине Савски венац Ирена Вујовић. Тиме је ресор заштитне животне средине дат у руке особи која је завршила основне и мастер студије на Факултету за међународну економију на Мегатренд универзитету. Иако су економија и екологија термини који звуче слично, ипак је реч о потпуно различитим областима, а досадашњи ангажман министарке Вујовић не одаје утисак да су њене комептенције подударне са захтевима посла који ће обављати.

Осим функције преседнице општине Савски венац, Вујовић је у периоду од 2012. до 2014. године била посланица у Скупштини Србије, а две године је била и помоћница градоначелника Београда, у периоду од 2014 до 2016.

Абазовићев идеолог најављује преокрет, порука Србима је очигледна! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА