Најновије

СТИЖУ АВИОНИ НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Пацифик ће ускоро имати новог "господара неба" (ВИДЕО)

Јапан је именовао Мицубиши Хеви Индустрис (МХИ) као главног добављача за изградњу свог борбеног авиона следеће генерације, при чему је Министарство одбране раније у петак објавило да је потписало уговор са компанијом.

Јапански авиони. (Фото: Јутјуб)

- Наставићемо са развојем следећег ловца (Ф-ИКС) заједно са компанијом - рекло је министарство у краткој изјави објављеној на веб локацији.

Локални медији извештавају да је министар одбране Нобуо Киши рекао да ће земља до краја ове године одабрати иностраног партнера за сарадњу у ваздухопловној технологији, с тим што ће стелт технологија бити у фокусу.

Избор МХИ за главног добављача за Ф-ИКС програм представља мало изненађење, с обзиром на то да је Јапан био одлучан да поново покрене своје аутохтоне борбене авионе. Мицубиши је једина компанија у Јапану са искуством у овој области. Фирма је заузела 21. место на најновијој ранг-листи Дифенс Њуз-а, а међу првих 100 одбрамбених компанија на свету.

Ројтерс је раније известио да је уговор о летелици вредан до 40 милијарди долара. Дифенс Њуз је електорнском поштом послао Агенцији за аквизицију, технологију и логистику Министарства одбране, ажурирање о вредности уговора, али није стигао одговор до времена за штампу.

Министарство одбране такође тражи више средстава за истраживање и развој Ф-ИКС у свом најновијем буџетском захтеву поднетом Министарству финансија земље крајем септембра. Министарство одбране затражило је 555,8 милиона долара за главни програм и додатних 113,6 милиона долара за истраживање и развој борбених подсистема, као што су радари и интеграција ракетних система.

Финансирање ће омогућити Јапану да настави свој истраживачки и развојни рад на технологији ловаца, што је наставио током протекле деценије упркос престанку производње борбеног авиона Мицубиши Ф-2 и одлуци да купи Локхид Мартин Ф-35.

Посао који држава планира да настави укључује развој и усавршавање стелт дизајна и материјала, активне електронски скениране радаре и турбовентилаторе са догоревањем. У том циљу, очекује се да локални произвођач мотора ИХИ настави рад на свом КСФ9-1 турбовентилатору.

Јапан је извео серију тест летова локално дизајнираног и изграђеног демонстратора борбене технологије од 2016. до 2018. године како би потврдио његов рад. Земља је податке прикупљене из програма тестирања користила за даље усавршавање својих аутохтоних могућности.

Министарство је раније саопштило да жели да покрене основни процес дизајнирања Ф-ИКС авиона и мотора пре краја текуће јапанске фискалне године, која се завршава 31. марта 2021. Након тога уследила би производња првог прототипа, која је планирана да започне 2024. године, летачким испитивањима предвиђеним за почетак 2028. године након финализације дизајна и производних планова.

Јапан планира да замени своју флоту од приближно 90 авиона Ф-2 новим ловачким авионом почев од 2035. Ф-2 је развијен у сарадњи са Локхидом деведесетих година и подсећа на већу верзију вишенаменског ловца америчке компаније Ф-16 али је првенствено опремљен аутохтоним системима.

Јапан такође планира да набави 147 Ф-35, који ће обухватити 42 варијанте кратког полетања и вертикалног слетања. Та верзија, Ф-35Б, деловаће из пара хеликоптерских разарача који су тренутно у фази модификација да би управљали млазним авионом.

Јапан је недавно изабрао и Боинг за надоградњу 98 својих пресретача Мицубиши Ф-15Ј / ДЈ Игл, који су произведени по лиценци и који ће имати млазнице опремљене новијим радарима и интегрисане са стајаћим ракетама за копнени напад.

Зашто Бугарска блокира Северну Македонију на путу ка ЕУ? Више о томе ОВДЕ.

Извор: defensenews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА