Најновије

СОРОШ ДОБИО БИТКУ ПРОТИВ ОРБАНА: Нови светски поредак притиска Мађарску!

Врховни суд Европске уније пресудио је да је мађарски закон о универзитетима који се финансирају из иностранства нелегалан, јавља АФП.

Виктор Орбан (Фото: kormany.hu)

Тај закон Мађарска је користила да затвори чувени колеџ који је основао Џорџ Сорош.

Европски суд правде утврдио је да мађарска реформа правила о високом образовању, која је Централноевропски универзитет приморала да већину својих активности измести из земље, није у складу са правом ЕУ.

Пресуда је донета након жалбе Европске комисије, а ово је још једна од несугласица између ЕУ и мађарског премијера Виктора Орбана, поред његовог става о миграцијама и мањинама, као и његовог потеза да повећа државну контролу над судовима, медијима и невладиним огранизацијама.

Према реформи правила о високом образовању усвојеној у 2017. години, универзитети који су регистровани у иностранству немају више права да раде у Мађарској, осим уколико не одржавају наставу и у њиховим матичним земљама.

Европски суд правде је рекао да је реформа правила о високом образовању у Мађарској у супротности са правом ЕУ и обавезама које Мађарска има као чланица Светске трговинске организације, као и да крши одредбе Повеље ЕУ о основним правима, преноси Ројтерс.

Централноевропски универзитет пребацио је већину својих курсева ван Мађарске, након дуге правне борбе између Џорџа Сороша, оснивача универзитета рођеног у Мадарској, и владе премијера Виктора Орбана.

Шта је канада урадила Турској сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА