Најновије

КОРОНА ЋЕ У СРБИЈИ УБИТИ 4.000 ЉУДИ: Математичка формула која леди крв у жилама

Корона вирус би у Србији до краја епидемије могао да убије између 3.000 и 4.000 људи, показују процене које укрштају податке о трендовима заражавања и умирања. Британски научници развили су овај модел предвиђања користићи податке из своје земље, међутим, пошто се подаци о смртности од короне подударају у готово свим државама, осим оних са најмање развијеним здравственим системима, није тешко ову процену проширити и на Србију.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Како тврде енглески истраживачи, укупна стопа смртности од вируса ковид-19 не прелази 0,1 одсто (што би значило да умре сваки хиљадити заражени). Она донекле, али не битно, варира од земље до земље, а драстично је различита и у зависности од узраста заражених. Ипак, бројка се на крају своди на просек мањи од 0,1 одсто.

Преведено на пример Србије, овде би до масовне вакцине или развијања колективног имунитета, као и у Британији, до краја епидемије могло да се зарази и до 60 одсто становништва. То је, отприлике, око четири милиона људи. А 0,1 одсто од те бројке је 4.000. С обзиром на то да је корона однела већ 901 живот, рачунајући са данашњим 9. новембром, до краја епидемије могло би од последица ове инфекције да умре још три и по до четири пута толико пацијената.

Наши епидемиолози, бар се тако јуче показало, нису вољи да се баве овом врстом процена. Како су незванично рекли поједини чланови Кризног штаба с којима су новинари контактирали поводом ове теме, крајње је незахвалност процењивати стопу смртности.

- Пре свега, нико на свету још није успео да утврди колики је стварно број заражених од короне. Неки сматрају да на једног званично зараженог долази пет или шест оних који за то не знају. Други мисле да је то пута десет, а има и оних који су сигурни да је оболелих 15 или 20 пута више него што се утврди тестирањем. А да бисмо знали колика је смртност, тај податак нам је неопходан - навео је један од доктора.

На молбу да изнесе своју слободну процену, саговорник је после доста убеђивања рекао да мисли да су "колеге из Енглеске, мање-више, тачно утврдиле колика је смртност".

Дневно је заразно између 10.000 и 20.0000 људи

А колико је заиста заражених, потрудио се да одговори др Предраг Кон, који се позвао на искуства из Словачке.

- У Београду се може проценити, на основу дневно позитивних резултата ПЦР тестирања, да је у овом тренутку заразно између 10.000 и 20.000 људи на дневном нивоу. Те бројке врло су сличне са ситуацијом у Словачкој, где је око један одсто становништва заражено. Словачка је тестирала 3,6 милиона људи са брзим антигенским тестом и утврдила да је један проценат у тренутку тестирања заразно - поручио је Кон.

Проширена на целу Србију, то би значило, ако узмемо да је у популацији један одсто заражених, да Србијом шета око 70.000 људи инфицираних вирусом ковид-19. Наравно, може се претпоставити и да је та бројка нешто мања, с обзиром на то да у Београду процентуално има више заражених него у остатку државе.

Код нас ипак три пута мање мртвих него у региону

Петар Кочовић, професор информационих технологија, који је од почетка пандемије са својим тимом на основу математичког модела непогрешиво погашао токове ширења корона вируса, није хтео да лицитира о конкретним бројкама о могућем броју мртвих у Србији. Ипак, изнео је генералну прогнозу.

- Према истраживањима које радим, број заражених у Србији је сада далеко већи у односу на претходна два таласа короне, али је смртност и даље мање него у претходном периоду. Број смртних случајева у Србији је три пута мањи у односу на земље у региону, захваљујући нашим лекарима који су пронашли прави приступ у лечењу пацијената оболелих од ковида-19. Комбинација више метода, као и чињеница да се најтежи пацијенти не стављају по аутоматизму на респиратор, већ онда када је то заиста неопходно, свакако је утицала на мању смртност у нашој земљи. Такође, наши пацијенти који су на респиратору имају 56 одсто шансе да преживе корону, што је у односу на друге земље много повољнија ситуација - истиче професор Кочовић.

Ако идемо путем Хрватске и Словеније...

С друге стране, др Душан Попадић, шеф Катедре за имунологију Медицинског факултета, констатовао је пре неколико дана да смо на истом путу као Словенија и Хрватска, само што каснимо за њима. Тамо, подсетимо, сада умре између 20 и 40 људи на дан. Понекад и више. То значи да ће ковид-19 у тим земљама (па и код нас ако заиста идемо њиховим стопама) убијати нешто мање од 1.000 људи месечно. Док не умине овај трећи талас…

- То је све сличан сценарио, само је у нашој земљи померен за десетак дана уназад. Једноставно, ми смо на истом путу, само каснимо десетак дана - указао је Попадић.

Митрополит Амфилохије оставио четири аманета. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА