Најновије

УВЕДЕНА ПРИСИЛНА ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ: Министар Лончар постао најмоћнији човек у држави

Скупштина Србије усвојила је јуче измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести.

Илустрација (Фото: pixabay/ Правда)

Закон ће ступити на снагу када буде објављен у Службеном гласнику, а по одлуци посланика закон може ступити у краћем року од 8 дана од објављивања уколико то буде потребно.

Подсетимо, Ивица Дачић рекао је да на измене и допуне закона о заштити становништва од заразних болести није стигао ниједан амандман.

Нови закон предвиђа увођење личних мера заштите и појачану одговорност грађана у борби против коронавируса.

Казне за неношење маски у затвореном простору ће писати и комунални милицајци и то на лицу места. Новчана казна за овај прекршај биће 5.000 динара.

Новчаном казном од 300.000 динара казниће се правно лице ако не предузме радње и активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за непосредну примену тих мера, а са 150.000 динара казниће се за тај прекршај предузетник, а одговорно лице новчаном казном од 50.000 динара.

У Предлог измена и допуна уврштен је и коронавирус, а уведена је и категорија контакта као лица која су дужна да се придржавају мера и упутстава које утврди лекар.

Закон допушта обавезну вакцинацију

Уведене су и неповољна епидемиолошка ситуација, кућна изолација, самоизолација, карантин, превоз, изолација, здравствени надзор, у кућним условима и лична заштита.

Изменама закона регулисано је и да потврда од епидемиолога буде довољан доказ послодавцу да радник не ради у утврђеном временском периоду, а да му припада плата.

Изменама закона даје се овлашћење министру да пропише обавезну или препоручену имунизацију за одређене особе, а ради спречавања уношења вируса у земљу, министар може наредити мере за заштиту и лабораторијско испитивање при уласку у земљу.

Влада Србије ће моћи да ограничи улазак у Србију особама које долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, одлучити о отварању објеката за карантин, о лечењу у иностранству уколико су капацитети у земљи попуњени, образовати Кризни штаб.

Надзор над применом мера, поред Санитарне инспекције, врши локална самоуправа преко Комуналне милиције.

И Комунална милиција контролише примену мера

Надзор над применом мера, поред Санитарне инспекције, врши локална самоуправа преко Комуналне милиције.

Санитарни инспектор, поред овлашћења која је имао до сада, може израдити и прекршајни налог, док Комунална милиција може да наложи да се испразни простор у којем је дошло до кршења заштитних мера, као и да затворе објекат најдуже до 72 сата.

Према речима министра, изменама закона се уобличава правни оквир за мере и процедуре, у којем ће се у наредном периоду боље држати под контролом епидемија и спречити веће негативне последице.

Нападнута руска војска у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА