Најновије

Путин шаље специјалце у Београд због Иринеја

Председник Владимир Путин и Кирило, поглавар РПЦ, наложили су тиму угледних руских лекара да буде на располагању својим српским колегама који лече Иринеја.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Руски стручњаци су, према сазнањима, одмах ступили у контакт са српским лекарима задуженим за бригу о Иринеју, који је оболео од ковида-19 и има хроничне срчане слабости, и понудили да дођу у Србију и помогну.

- Наши лекари су им се захвалили и рекли су да за тим у овом моменту нема потребе јер је патријархово здравствено стање стабилно и почео је успешно да се оправља након кризе у коју је био запао пре неколико дана. Реч је о тиму врхунских лекара, у којем су, између осталих, кардиолог, кардиохирург и инфектолог. Шеф тог тима је желео да до детаља сазна у каквом је стању Његова светост и каква терапија му је преписана. Био је задовољан оним што је чуо и срдачно је понудио сваку врсту помоћи у лековима и људству ако затреба у било ком моменту - казао је извор.

Овај гест уопште не чуди, када узмемо у обзир чињеницу да је патријарх у сјајним односима са патријархом Кирилом и Путином и да га обојица веома цене, што се могло видети приликом њихових многобројних сусрета како у Београду, тако и у Москви.

Путин је недавно патријарху Иринеју упутио телеграм поводом његовог 90. рођендана, у којем је навео „да Русија веома цени његову племениту мисију усмерену ка развоју дијалога између сестринских православних цркава и делатност којом је стекао углед не само у Србији већ и у свету“.

- Својом дугогодишњом пастирском делатношћу, која доприноси промовисању духовних и моралних вредности, стекли сте високи углед у отаџбини и иностранству. У Русији се цене ваши напори усмерени на развој дијалога између сестринских православних цркава, руске и српске. Од срца вам желим добро здравље, благостање и нове успехе у племенитој и одговорној мисији - стоји у том телеграму.

Иринеј је Путина дочекао и 2019. у Храму Светог Саве на Врачару, за чији је завршетак управо Русија обезбедила огромну помоћ.

- Сећам се да сам када сам га упознао био потпуно изненађен, али најпријатније. Он се, да тако кажем, сасвим нормално понашао, из његових речи и гестова никако се није могао стећи утисак да се ради о тако моћном лидеру, тако јакој личности, таквој величини. Путин је тако природан, љубазан човек. Наши разговори, и тај први, али и сви остали, били су потпуно људски, срдачни и заиста ме је одушевио начин на који је разговарао са мном. Веома ме је гануло када сам чуо са колико љубави је говорио о српском народу, нашим братским односима, православљу, нашој цркви - испричао је тада патријарх.

СПЦ: Стање стабилно!

- Лекарски конзилијум је после увида у опште стање и досадашњи ток лечења патријарха српског закључио да су до сада спроведене мере лечења довеле до стабилизације хроничне срчане слабости и да је у овом тренутку здравствено стање Његове светости стабилно - саопштено је јуче из СПЦ.

Путинова десна рука открила шта се крије иза одлуке Трампа о повлачењу из Авганистана. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА