Најновије

ЕВО ШТА ЕВРОПА КАЖЕ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА: "Прошлост је важна, али ми морамо..."

Жозеп Борељ, високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику, је у посети Сарајеву и у првом обраћању је подсетио на важност мира у Босни и Херцеговини и испуњавања услова за чланство у ЕУ.

Жозеп Борељ (Фото: Јутјуб)

Имали смо искрен и отворен разговор о садашњој ситуацији и будућим перспективама. Ово је несумњиво историјски дан за Босну и Херцеговину, али и за Европу – рекао је након састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком и члановима Предсједништва Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем, преноси Српскаинфо.

Указао је на важност одавања почасти свим жртвама рата и колективног сећања. Поздравио је и заједничку изјаву Председништва поводом годишњице Дејтонског споразума.

– Ово је годишњица која је и прилика да се осврнемо шта се дешавало у прошлости и да одамо почаст жртвама и свима онима који су радили на правцу помирења - оценио је.

Према његовим речима, заједничка комеморација за све жртве би била важна.

– То наглашавам зато што је помирење једно од 14 кључних приоритета ЕУ. Прошлост је важна, али се морамо окренути будућности – додао је.

Посебно се осврнуо на важност мира, пише Кликс.

– Користим прилику да потврдим подршку напорима Босне и Херцеговине на европском путу. Немам лекције и придике. Долазим из земље која је била у грађанском рату и наше помирење је било на путу ка ЕУ. Толико смо се позабавили чланством да је помирење настало као последица заједничких напора – изјавио је Боррељ.

Имао је јасну поруку властима у Босни и Херцеговини.

– ЕУ је водећи економски и сваки други партнер Босне и Херцеговине сада је на домаћим властима да интензивирају напоре. Статус кандидата се може озбиљно узети у разматрање тек када буде напретка у свим приоритетима. Наглашавам да више од 80 посто становништва Босне и Херцеговине подржава европске интеграције – закључио је Борељ.

Високи представник ЕУ ће се током дана састати и са другим званичницима Босне и Херцеговине.

Како је ковчег са телом патријарга Иринеја пренет у Храм Светог Саве, погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА