Најновије

ЗАПАД СЕ ЗАИГРАО: Неће стати док не осете нуклеарну експлозију

Акције САД у Украјини могле би да доведу до нуклеарног сукоба, рекао је Макс Абрамс, професор политичких наука на Универзитету Нортхеастерн у Бостону. О томе пише „Њузвик”.

Према експерту, администрација америчког председника Џоа Бајдена и савезници из НАТО-а заузели су опасан и дестабилизујући курс у Украјини.

„Бацили су сав опрез у ветар. Бајден и даље пристаје на испоруку наоружања украјинским оружаним снагама, које раније није могло бити пребачено због ризика од ескалације – од ПВО система Патриот до тенкова Абрамс, касетне муниције и ловаца Ф-16. Последња тако опасна одлука могла би да буде слање АТАЦМС система“, приметио је он.

Према мишљењу политичких аналитичара, напад на предузетника Елона Маска, који је на захтев украјинског руководства одбио да укључи терминале Старлинк за нападе на Крим, био је показатељ новог радикалног приступа америчких власти. Као одговор на ову одлуку, присталице рата у Сједињеним Државама назвали су бизнисмена "издајником".

Либерални политички коментатор Рејчел Медоу је пак рекла да на овај начин Маск жели да спречи Оружане снаге Украјине да „победе” у сукобу.

Чини се да је нова мантра на Западу „Не можемо рећи да радимо довољно у Украјини док не осетимо нуклеарну експлозију изнад наших глава“, закључио је Абрамс.

Русија је претходно послала ноту земљама Северноатлантске алијансе у вези са испоруком наоружања Украјини.

Како је истакао министар спољних послова Сергеј Лавров, сваки терет који садржи војну опрему за Оружане снаге Украјине постаће легитимна мета Ваздушно-космичких снага Русије. Министарство спољних послова је такође нагласило да се земље НАТО-а "играју ватром" снабдевајући Кијев оружјем за уништење.

Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков је заузврат подсетио да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

ПАКЛЕНИ СЦЕНАРИО НА СТОЛУ - АЛАРМИ ПОПАЉЕНИ: Русија напада Пољску, Америка брани, Бајден побеђује

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА