Најновије

ФРАНЦУСКИ "ЛОВЦИ" РАЗМОНТИРАЛИ ЏИХАДИСТЕ: Уништена група је била огранак Ал-Каиде! (ВИДЕО)

Француски ловци, подржани беспилотним летелицама, пронашли су и елиминисали групу исламиста у Малију који су се припремали за напад, пренели су извори. Поред губитка људства, од разбијене терористичке групе заплењено је и оружје и опрема.

Француска војска. (Фото: Јутјуб)

Француске власти саопштиле су да је током војне акције у Малију елиминисана група од преко 50 терориста. Они су требали да буду елиминисани углавном као резултат француских ваздушних удара изведених у централном делу ове афричке земље.

Напомиње се да је нападнута група била повезана са фракцијом Ал-Каиде која делује у овом делу света. Сама дејства против терориста одвијала су се 30. октобра, али тек у понедељак из оперативних разлога представници француског Министарства одбране потврдили су ову чињеницу.

Прецизирајући да је фокус био на областима у којима су се владине трупе Малија сукобиле са исламистима. Најтеже борбе треба да се воде у близини граница са Буркина Фасом и Нигером.

Французи су нагласили да су снаге које делују у овом региону света у оквиру операције Баркхејн, неутралисале преко 50 џихадиста припадника Ансарул Ислама. Штавише, заплењено је и одређено оружје и оружани ресурси који припадају терористима.

У току борбених дејстава, како је назначено, уништено је око 30 мотоцикала које су исламисти користили за брза путовања. Нападнута група је требало да буде наведена да погреши, концентришући се у једну компактну колону и стога је откривена као део ИСР активности које спроводе беспилотне летелице (УАВ). Док су терористи покушавали да се склоне из вида, Французи су у ваздух дигли два авиона Мираж 2000 и напали циљеве.

Четири терориста су побегла из напада и приведена су, како је указао пуковник Фредерик Барбри. Инспекција места напада требало је да доведе до закључка да се циљана група вероватно припремала за напад на једно од војних постројења у Малију, а можда и ван ове земље, поготово јер је деловала у пограничном подручју.

Поред оружја и превозних средстава, откривени су и појасеви за шехиде (тј. прслуци напуњени експлозивом који би се могли користити за самоубилачке нападе).

Ово није једина операција против терориста у Африци коју су припремили Французи. Остале акције требало је предузети у региону Сахаре уз употребу групе до 3.000. војника.

У овом случају акције су усмерене на структуре група повезаних са такозваном Исламском државом (ИД). Међутим, због његовог наставка (активности су требале започети прошлог месеца) и потребе да се у тајности штите војници на терену, јавност ће о детаљима бити обавештена накнадно.

Шиптарима нестала торба са поверљивим документима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА