Најновије

ГЕНЕРАЛ ДАВИНИЋ ОСЛОБОЂЕН СВИХ ОПТУЖБИ: Виши суд донео коначну одлуку

Бивши министар одбране СЦГ Првослав Давинић и генерал Милун Кокановић ослобођени су у Вишем суду оптужби за злоупотребу положаја.

Првослав Давинић (Фото: Јутјуб)

Давинић се теретио јер је наводно закључио штетан уговор о продаји пушака, а обојица су сумњичена за злоупотребе приликом куповине два стана у Београду и Подгорици тадашњем начелнику Генералштаба.

Судија је навела да нема доказа да су извршили ниједно од ових кривичних дела, нити да су на неки начин прекршили закон. Нагласила је да је утврђено да они нису доносили одлуке ни о продаји пушака, нити о куповини станова.

Ово је друга ослобађајућа пресуда у овом предмету, пошто су Давинић и Кокановић први пут првостепено већ били ослобођени у Вишем суду пре четири године. Међутим, по жалби тужилаштва Апелациони суд је наложио да се суђење понови и да се испитају поједини функционери из тадашње власти, како би се утврдило да ли су оптужени морали да извршавају налоге Врховног савета одбране и да ли су могли да утичу на ставове тог државног тела.

И док је Давинић након пресуде одмах ужурбано изјурио из суда, генерал Кокановић нам је рекао да је очекивао овакву одлуку:

- Беспредметно је било и подизање оптужнице, јер ја нити сам учествовао у куповини тих станова, нити сам их некоме доделио. Поступак траје скоро 15 година и коначно престаје та агонија, да не морам више да се млатим по суду.

Давинић је био оптужен да је 2005. године на тендеру за продају 57.000 аутоматских пушака и митраљеза који су били вишак наоружања у Црној Гори изабрао подгоричку државну фирму "Југоимпорт монт", уместо београдске приватне "Маг петрол" која је дала 28 одсто нижу цену. Сведочећи на суду Борис Тадић је рекао да је он само спровео налог Врховног савета одбране.

Која земља намерава да протера руску војску са своје територије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА