Најновије

Милов последњи удар на Србе, у све умешан и Кривокапић

Протеривање српског амбасадора у Црној Гори из Подгорице уследило је након интервјуа у коме је Владимир Божовић рекао да је Мојковачка битка била увод у ослобођење Црне Горе и Подгоричку скупштину на којој је изгласано да Црна Гора буде присаједињена Србији. Званични Београд узвратио је истом мером и протерао Тарзана Милошевића, црногорског амбасадора у Београду.

Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Владика будимљанско-никшићки СПЦ оценио је јуче да је циљ одлазеће црногорске власти да протера амбасадора Србије Владимира Божовића и да „подигне тензије и продуби поделе у свим слојевима црногорског друштва“.

Овим чином „одлазећа власт Црне Горе је имала вишеструко злу намеру: да, нарочито међу браћом православне вере, изазове реципрочне мере од стране Србије да би се медијском лармом у региону посејало што више отрова и братске мржње“, чиме је „показала је да јој лека нема“, навео је владика Јоаникије.

Он је изразио уверење да огромна већина народа Црне Горе жели власт која ће учити и поштовати њену историју онакву каква она јесте, без потребе да је прекраја, и која ће са свим народима и земљама у региону знати да успостави најбоље односе, посебно с братском Србијом.

- Молећи се богу за спасење свих, верујућих и неверујућих, разумних и неразумних, позивамо сав верујући народ у Црној Гори да у овим данима многоструких искушења и повишених тензија умножи своје молитве за мир, разумевање, суздржаност и превазилажење погубних подела међу браћом и братским државама - истакао је владика Јоаникије, који је и администратор Митрополије црногорско-приморске.

На протеривање амбасадора реаговао је и Здравко Кривокапић, мандатар за састав нове црногорске владе.

- Жалим због јучерашњег протеривања амбасадора, јер такви акти нису у духу европског пута и добре регионалне сарадње пријатељских држава. Одлазећи режим ни у својим посљедњим данима не преза од поларизације друштва и продубљивања подела - написао је он на свом налогу на Твитеру и додао:

- Нова Влада ће радити на оздрављењу односа Црне Горе са Србијом, промовисаћемо истински добросуседску политику с Београдом, као и са свима у региону, по принципу суверености, независности и немешања у унутрашње ствари других држава. Узајамно поштовање биће наша мера.

Изјаву Кривокапића јуче је осудио народни посланик Владимир Ђукановић.

- Каква срамна релативизација свега што се догодило. Имаш ли стида, Здравко? Није Србија протерала амбасадора Црне Горе што јој је то гушт, већ као одговор на бесмислени акт Црне Горе да протера амбасадора Србије. Невероватна изјава. Срамота! - написао је он на Твитеру.

Старовић: Ђукановићев режим убацује коску раздора

Историчар Немања Старовић поручио да је јасно да искључиви мотив за такву жалосну одлуку представља намера одлазећег режима у Црној Гори да новој влади остави још једну „нагазну мину“, са којом ће морати да се носи у првим данима свог мандата.

- Одлука да се амбасадор Србије прогласи непожељном особом донета је у суботу, 28. новембра, четири дана уочи избора нове владе Црне Горе, и подразумева обавезу Владимира Божовића да напусти територију те државе у року од 72 сата, дакле свега дан пре примопредаје власти и избора Кривокапићеве владе. Овим Ђукановићев режим убацује коску раздора међу чланице нове владајуће коалиције, јер је реално очекивати да ће српске странке инсистирати да се таква одлука хитно преиначи, док остали учесници у власти вероватно томе неће бити склони - казао је он.

Мандић: Да ли би протерали америчког амбасадора

Да ли би Ђукановић и Марковић прогласили за непожељну особу америчког, британског или немачког амбасадора у Црној Гори због неке изјаве? Да ли би нека од некадашњих немачких многобројних држава, које су у време Бизмарка формирале Немачко царство, поништавала те одлуке, реаговао је Андрија Мандић, председник НСД-а и један од лидера ДФ-а, на Твитеру.

Прошле распродаје, Вучић најавио полицијски час и затварање. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА