Најновије

КРИВОКАПИЋ: Ова влада критикована и то пре него што је села у своје фотеље, било је и спиновања

Мандатар за састав Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, гостовао је на NewMaxAdria телевизији и том приликом причао о будућој експертској влади, избору министара, као и политичким приликама у Црној Гори, преноси портал Нова.рс.

Здравко Кривокапић (Фото: Јутјуб)

Кривокапић је рекао да је упутио захтев председнику Скупштине Црне Горе, како би у најхитнијем времену одговорио захтеву да организује скупштину.

„Ја кроз свој експозе и предлоге министара за будућу владу, очекујем подршку која је природна. Ако дате 41 потпис и верујете том мандатару, онда је на њему да предложи најбоље решење, како би Црна Гора била доведена у раван земаља које су дио Европске уније“, рекао је Кривокапић.

Упитан о седам стубова будуће владе, међу којима су зелена економија, дигитализација, регионална сарадња и унапређење конкурентности, Кривокапић је казао да то јесте програм у циљу уласка Црне Горе у ЕУ.

„ЕУ има својих пет стубова, а ми смо додали још два, све у циљу да је доведемо ка Европској унији“, рекао је мандатар.

Кривокапић је рекао да не би говорио о листи која је победила Мила Ђукановића.

„Демократске промене захтевају реформе. Ви знате да је ова влада највише критикована прије него што је села у своје фотеље. Било је и спиновања. Не знам ко је од тих политичара учествовао до сада у власти. Ми смо проучавали систем функционисања и за два мјесеца направили план за будућу управу у Црној Гори. Желимо да укажемо наш оријентир да без инвестиција и нових технологија не можемо бити конкурентни“, нагласио је Кривокапић.

Упитан да ли ће Дритан Абазовић бити министар одбране као експертски или неекспертски део владе, он је рекао:

„Тешко да неко може бити експерт у домену одбране, а да долази из грађанске оријентације, а да није имао додира са војском, мислим на систем одбране. Мој предлог, који сам саопштио јуче свима, је да је то гест једног моралног приступа, где је моја част и правда налагала да министар буде Дритан Абазовић, јер је он једини лидер коалиције који до сада није спомињан до овога тренутка. То није наишло на благонаклон код остатка опозиције, па сам ја то место још увек оставио отвореним.“

Он је поручио да сматра да је врло морално, иако можда непријнципијелно у односу на постављене принципе од петка, да место министра одбране припадне Дритану Абазовићу.

„Јер да није било његове коалиције „Црно на бијело“, ми данас не бисмо ни причали о новој влади„, казао је Кривокапић.

Он је нагласио даје Црна Гора мала земља, те да је предложени број министарстава сасвим довољан.

„Наш први проблем је борба против ковида и живот са њим. Желимо да направимо неки систем који је близак Шведском, тј који су то предуслови да се направи модел да цело друштво буде имуно на ковид. Ми ћемо покушати да тестирамо све наше грађане, да добијемо слику да видимо колико људи је прележало вирус, а да то они и не знају“, казао је Кривокапић.

Упитан шта ће се десити уколико његова влада не добије поверење, Кривокапић је био јасан.

“То је најгора варијанта, али 41 глас је једина мера подршке. Ако ову владу не изгласа скупштина, креће следећа процедура, али мислим да то грађани не желе. Ја сам свестан свих могућих последица. Тражио сам 200 дана да ме нико не не напада, ја сам урадио шта је све до мене. На политичарима је сада да кажу шта желе. Ја се бавим будућношћу, не интересује ме ни прошлост, а ни заслуге“, казао је Кривокапић.

Он је рекао да би волио да најбоља сарадња у региону буде управо између Црне Горе и Србије.

„Те везе су традиционалне и пријатељске, па треба да их негујемо. Да ли су ти односи најбољи, то не бих могао да кажем. У сваком случају, Црна Гора је најближа Србији, а наши односи не треба да зависе од појединаца“, закључио је Кривокапић.

Шта је Дејан Мировић рекао о новој влади у ЦГ, прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА