Најновије

МИГ-29 ПРОТИВ АМЕРИЧКОГ ЛОВЦА: Од Монголије до Бугарске господари небом (ВИДЕО)

Руски борбени авион МиГ-29 већ се дуго налази на листи најпопуларнијих војних авиона на свету. Поред тога, представља озбиљну претњу за Северноатлантску алијансу, кажу амерички војни стручњаци у материјалу листа The National Interest.

МиГ-29 (Фото: Јутјуб)

Лист напомиње да је руски ловац четврте генерације МиГ-29 добио заиста огромну дистрибуцију широм света.

До данас је препознат као један од најбољих војних авиона у својој класи. Стручњаци из Сједињених Држава подсетили су да га користе сви, од монголског ваздухопловства до бугарског председника.

Подсетимо, конструктивна основа за ловац МиГ-29 замишљена је пре око 50 година, почетком 70-их година XX века. Тада су се совјетски војни инжењери суочили са потребом да створе економичан вишенаменски ловац који ће бити способан за извођење широког спектра борбених задатака.

Као резултат, 1982. године представљен је МиГ-29, који је постао врло озбиљан ривал америчком аналогу Ф-15.

Приликом стварања војног авиона, дизајнери авиона су посебан акценат ставили на велику брзину и супер-окретност. Вреди напоменути да су успели да постигну своје циљеве, јер је основни модел био способан да се убрза до 2,5 Маха и изведе најтеже маневре аеробатике.

Аналитичари примећују да је МиГ-29 у односу на могућности и карактеристике знатно надмашио Ф-15. Имао је бољу управљивост, посебно при малим брзинама.

Поред тога, на кокпит ваздухоплова уграђен је дисплеј, захваљујући којем је ловац могао да лансира ракете високих перформанси Р-73 „Лучник“ у ситуацијама када је непријатељска мета била изван видокруга.

Упркос високим перформансама, руски ловац је имао и низ недостатака. На пример, основном моделу недостајала је нека основна опрема. Далеко од најбоље функционалности навигационих и радарских система, створио је озбиљне проблеме са свешћу пилота.

Још један недостатак била је мала залиха горива, па је због тога домет лета био врло ограничен. Модернизација је помогла у решавању ових проблема, током којих су у ловац уведени савременији системи за контролу лета и радари, као и додатни склопови за муницију.

Стручњаци листа подсетили су да данас руски дизајнери раде на ловцу МиГ-35, који је добио моћне моторе, LCD екране интегрисане у све контроле летелица и способност да лети на велике даљине. Прва серија ових борбених ваздухоплова испоручена је Оружаним снагама Русије прошле године.

Како терористи из Сирије шаљу топовскои месо у Нагорно-Карабах, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА