Најновије

ПОСЛЕ 14 ГОДИНА ОТКРИО СВОЈЕ НАМЕРЕ! МИЛО ПРИЗНАО: Хтео сам да укинем СПЦ

Мило Ђукановић коначно је признао да је одавно планирао да угаси Српску православну цркву у Црној Гори.

Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Црногорски председник је, наиме, испричао да је одмах након референдума о црногорској независности пре 14 година предложио да се црква тамо зове православна без националног предзнака српска. У ту сврху, каже, формиран је и Епископски савет. Ово тело и дан-данас функционише у Црној Гори и чине га тројица владика, челника митрополије и две епархије које делују на територији те државе.

Идеја, додао је Ђукановић, на старту није била одбачена, што је оценио као одличан корак.

- Одмах након независности 2006. и током разговора с Амфилохијем у присуству једног заједничког пријатеља предложио сам му да треба размишљати о томе да православна црква у Црној Гори добије такво име да бисмо је ослободили националног предзнака, односно предзнака тих српско-црногорских подела - рекао је Ђукановић у интервјуу Бети.

Теорија еволуције

Дали су, додао је Ђукановић, извесно време "једној таквој потенцијалној еволуцији":

- Та идеја тада није одбијена. Тај процес комуникације између СПЦ и државе у једном периоду након независности текао је доста примерено. Међутим, даљи развој политичких догађаја у Србији, региону и на глобалној сцени довео је до заоштравања која су се испољила, пре свега, због обнове великодржавних идеја.

Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност каже да ови наводи Ђукановића само потврђују оно што је и раније било познато, а тиче се његове намере да формира некакву самосталну и аутокефалну православну цркву.

- Међутим, тај Ђукановићев пројекат никада у свом фокусу није имао тзв. црногорску православну цркву Мираша Дедеића, коју су створили следбеници Славка Перовића, већ план да се епархије СПЦ које делују на подручју Црне Горе, а пре свих Митрополија црногорско-приморска, одвоје и уведу у раскол са црквом-мајком. Православни народ то, на срећу, није дозволио иако је можда у црквеној јерархији и било неких који су били спремни да са Ђукановићевим режимом разговарају на ту тему - наводи Старовић.

Он сматра да Ђукановић од својих јасно исказаних намера неће одустати, али верује да је од њиховог остварења данас много даљи него пре годину дана:

- Величанствени литијски покрет је удахнуо велику снагу и самопоуздање Србима у Црној Гори.

Крајња мера

Историчар Саша Адамовић каже за наш лист да је и без Ђукановићевог експлицитног признања било јасно да покушава да изведе својеврсни друштвени инжењеринг и од већинског народа Срба направи тзв. црногорску нацију, засновану на антисрпству:

- Крајња намера је била да уништи СПЦ, као што је то покушао Анте Павелић у Хрватској током Другог светског рата кад је правио Хрватску православну цркву. Или Јосип Броз Тито, који је правио Македонску православну цркву. Било је неколико фаза у тој наопакој делатности. Од покушаја да укине префикс српски преко пропалог експеримента формираја ЦПЦ до неславног Закона о слободи вероисповести, који је био црвена линија преко које народ у Црној Гори није могао да пређе, што је показао на литијама, чији је резултат пораз Миловог ДПС на изборима и пад са власти после 30 година.

И даље призива спорни закон

Ђукановић је рекао да нема никакву сумњу да ће Закон о слободи вероисповести бити пре или касније део правног покрета Црне Горе иако тамошња нова влада најављује да се то ни у ком случају неће догодити у овом облику. Поручио је и да је спреман за одлучну одбрану црногорске независности (мада је нико и не угрожава).

- Па не било нас ако нисмо у стању да одбранимо црногорску независност. Не било нас. А има нас - каже Мило.

Милова полиција поново хапси вернике по Црној Гори. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА