Најновије

ИСЛАМСКА ДРЖАВА ОПУСТОШИЛА АФРИЧКУ ЗЕМЉУ: Милитанти приморали 570.000 људи на исељавање

Милитанти су приморали на исељавање 570.000 становника провинције Кабо Делградо у Мозамбику, изјавио је данас председник Филипе Њуси.

Моѕамбик (Фото: Јутјуб)

Он се заветовао да ће победити побуњенике који су учестали нападе откако су прошле године обећали лојалност такозваној Исламској држави, преноси Ројтерс.

Наставићемо да прикупљамо хуманитарну помоћ за жртве терориста, који су 570.000 људи приморали да се напусте своје домове, рекао је Њуси у телевизијском обраћању нацији.

Преседник је рекао да Мозамбик са свих страна света добија понуде за помоћ у борби против тероризма. Он је рекао и да ће влада наставити да опрема и обучава војску за борбу против терориста, који, како наводи, морају да буду свесни да ће бити побеђени у овом рату.

Терористи су у последњих неколико месеци заузели целе градове у провинцији Кабо Делградо, у којој се развијају пројекти за експлоатацију гаса вредни око 60 милијарди долара.

УНХЦР је раније ове недеље саопштио да је најмање 424.000 људи из Каба Делграда пребегло у оближње провинције. Комесеријат је упозорио да би криза могла да се прошири и изван граница Мозамбика.

Група побуњеника Ахлу Суна Ва-Џама извела је свој први напад 2017. године. Јуна прошле године група је обећала лојалност такозваној Исламској држави, откада су знатно увећани учесталост и обим њених напада.

Насиље се у октобру проширило и преко границе са Танзанијом, због чега су две земље покренуле заједничке војне операције.

Како је заробљена цела јерменска јединица, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА