Најновије

ЛАВРОВ У ЗАГРЕБУ: Треба поштовати Републику Српску и резолуцију СБУН о косову и Метохији

Након пуних шеснаест година шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетио је Загреб и у разговору са хрватским државним врхом потврдио да су погледи Хрватске и Руске федерације у односу на стање у БиХ јединствени.

Лавров и Радман (Фото: Министарство вањских послова Хрватске)

- Потпуно смо сагласни са Хрватском и око реформе изборног система, тако да сваки од три конституитивна народа бира свог представника у Председништво БиХ. Зато подржавамо реформу изборног система- рекао је Лавров истакнувши да нема БиХ ако се не поштују права сва три народа.

Критиковао је међународну заједницу која узима право да одлучује о судбини БиХ, јер Лавров сматра да је реч о независној земљи која сама на основу устава може да одлучује о својој судбини. Позвао је на поштивање Дејтонског споразума који се по мишљењу шефа руске дипломатије не треба мењати, а то значи да треба поштовати Републику Српску.

У друштву хрватског шефа дипломатије Гордана Грлић Радмана Лавров је критиковао Европску унију, тврдећи да није спремна за нормалне односе са Русијом, али истакнуо и добре односе са Хрватском.

-Око косовског проблема тражимо да се поштује резолуцијаСавета безбедности Уједињених нација и да Приштина испуни обавезе према српској заједници на Косову.

У Загребу је у присуству Лаврова отворена нова зграда руске амбасаде, а најављена је и реализација Руског центра за науку и културу у Загребу.

зашто Словачка повећава контигент у БиХ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА