Најновије

Бивши амерички генерал: Не ради се само о Србији, ако не будемо опрезни са Русијом…

Боравак Сергеја Лаврова на Балкану може се разумети као настојање да обезбеди снажнију подршку за Русију , поготово након избора у САД. То је оценио Пол Мекарти, директор за Европу Међународног републиканског института (ИРИ), а Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, изражава наду да ће Бајденова администрација бити спремна да „пружи руку“ председнику Александру Вучићу.

Бен Хоџис (Фото: Јутјуб)

Мекарти сматра да Русија жели да покаже да је играч на кога се може рачунати.

– Могуће је да је забринута да би нова администрација, у договору са европским савезницима, могла да оснажи ангажман у региону – примећује Мекарти у интервјуу за Глас Америке.

Сарадник вашингтонског Центра за анализу европске политике (ЦЕПА), Хоџис, је боравак Лаврова у Србији видео као могућу прилику да се српским властима пренесу неке поруке које, како каже, оне можда нису спремне да чују.

– Чини ми се да Влада Србије постаје мање посвећена у традиционалним односима према Кремљу. То, на пример показује, однос нове министарке енергетике према директору српске гасне компаније, која сарађје са Гаспромом. То би такође могао бити разлог Лавровљеве посете. Мислим да расте притисак у тим релацијама и надам се да це Бајденова администрација бити спремна да пружи руку председнику Вучићу – рекао је генерал Хоџис за Глас Америке.

Поводом тога што Србија током 2020. није отворила ниједно преговарачко поглавље са Европском унијом, Пол Мекарти каже да би Русија такво стање ствари могла искористити за додатно одвраћање Србије од пута ка чланству у Унији, али није сигуран да би такве тежње могле имати учинак.

– Будућност Србије је на западу – у ЕУ. Једноставно, Русија не располаже довољном економском моћи да задовољи потребе Србије. А да ли ће Србија задовољити критеријуме ЕУ зависи од ње саме. Русија ће настојати да ствара хаос употребом дезинформација у погледу напредовања Србије ка ЕУ. Али, мислим да неће успети у томе – сматра Мекарти.

Напомињући да је део одговорности на Србији због застоја на путу евроинтеграција, Хоџис сигнализира да је потребно „сагледати и шта се дешава на другој страни.“

– Не ради се овде само о Србији. ЕУ још није отпочела преговоре ни са две НАТО чланице. Нажалост, то би Кремљ могао искористити да одвуче читав Западни Балкан и источни Медитеран, уколико нисмо на опрезу – казао је Хоџис.

Оценио је да ЕУ има много проблема са кредибилитетом, а да одлуке доноси споро и неспретно.

– Народи Балкана и њихови политички представници свесни су да је чланство још далеко. Србија је потписала добар споразум у Белој кући у септембру, тако да то што у преговорима није отворено ниједно поглавље последица је притиска ЕУ и њених разочарања у дијалогу Србије и Косова – каже Бен Хоџис.

Хоџис није сагласан је са тумачењима да би избор нове америчке администрације могао утицати на некакав вид заокрета у односима Србије и САД, који су, чини се, били унапредјени за време мандата председника Доналда Трампа.

– Верујем да је Србија вољна да настави са побољшањем односа са САД. Трампова администрација није повукла признање независности Косова. Искључиво је помагала тај процес. Напоре и иницијативе у вези са дијалогом Србије и Косова, ‘Мини шенгеном’ и иницијативом ‘Три мора’ требало би да настави и Бајденова администрација. Ако неко разуме колико су Србија и Западни Балкан данас другачији, онда је то изабрани председник Бајден. И када је посетио Србију док је био на функцији потпредседника пре неколико година, јасно је показао то разумевање – сматра Бен Хоџис.

Мекарти оцењује да је тренутна ситуација на Косову „прилично несређена“ и да само партија премијера Хотија подржава дијалог са Београдом.

– Мислим да ће ствари постати јасније када почетком 2021, буду одржани избори. До тада не видим да би могло бити икаквог напретка. А, са друге стране, делује да Београду одговара чекање – оценио је он.

Стручњак вашингтонског ЦЕПА очекује да це САД наставити Србију да посматрају као партнера у региону и да ће Србији пружити опције које су боље него зависност од Кремља.

– САД могу да понуде боље прилике у смислу улагања у економију. Али, Србија сама себи не помаже када у УН гласа против резолуције којом се од Русије тражи да повуче трупе са Крима – рекао је Хоџис.

Двојица струцњака не искључују могућност да ће Русија питање Косова наставити да користи како би остваривала своје интересе на подручју Балкана.

– Кремљ за себе не види никакву корист уколико Косово и Србија буду у могућности да постигну споразум и напредују са побољшаним економским и политичким шансама – сматра Хоџис.

Пол Мекарти тврди да Русија подржава Србију када је реч о њеном територијалном интегритету, а са друге стране подржава стварање, како каже, „парадржаве у Босни“, подривајући јединство БиХ. Хоџис и у овом питању указује на, како их означава, погрешне потезе који могу ићи на душу запада.

– Ту мислим да начин на који настоји да подрије легитимне тврдње званичника Републике Српске и Србије у погледу Дејтона, остављајући по страни политику коју воде, није од помоћи. Управо супротно, сепаратистима у РС и Русима то пружа изговоре и аргументе. Србија је, са друге стране, више пута показивала да не подрива државност БиХ. За неуспехе западне и локалних политика на Балкану не може се увек кривити мешање Србије – сматра Хоџис.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА