Најновије

СТРАШНО УПОЗОРЕЊЕ СЕРГЕЈА ЛАВРОВА: Тајни план Запада за напад на Србију

Све или ништа уцена је коју ће Вашингтон испоставити Београду чим Џозеф Бајден преузме шефовање у Белој кући. Од Србије ће тражити да призна Косово и да дигне руке од Републике Српске, а заузврат ће добити обећања о економској помоћи и убрзаном путу у ЕУ.

Лавров (Фото: РИА/Правда)

Уз Американце и иза њихових ставова стаће водеће земље западне Европе. Ово упозорење српском државном врху пренео је Сергеј Лавров, руски шеф дипломатије који се прекјуче у Београду састао и са српским председником Александром Вучићем.

Говорећи о разговору са руским дипломатом, Вучић је истакао да је од Лаврова добио важне информације. Иако није откривао детаље састанка иза затворених врата, шеф државе је потврдио да је реч о информацијама везаним за међународну геостратешку ситуацију, посебно у вези са Косовом и статусом Српске:

- То ће нам омогућити да из другачијег угла на објективан начин сагледамо ситуацију у којој се налази наша земља.

Оштре поруке на рачун Запада изрекао је и Лавров, окрививши ЕУ за неуспешан преговарачки процес.

- Русија је заинтересована да ЕУ, као посредник у дијалогу, постигне практичне резултате, али да се они реализују непристрасно и да се савлада саботажа коју Приштина чини на поштовању споразума, укључујући ЗСО - истакао је Лавров.

Пре него што је напустио Београд Лавров је западним силама послао јасну поруку:

- Супротстављамо се другим тенденцијама које желе да се повећа конфронтација у најважнијем региону, који је много страдао током историје.

Председник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић у разговору за Српски телеграф истиче да је у питању покушај америчких старих снага да "на Балкану заврше посао који су започели деведесетих", те да је управо на ту прљаву игру Лавров указао током састанка са Вучићем.

- Већ је у Конгресу одржан састанак србомрзаца и штеточина, сложних у намери да нас опет уцењују, да нам поставе ултиматум све или ништа, узми или остави, а који се у суштини своди на главни захтев и очекивање да Београд призна независност Косова. Те захтеве ће подржати заборављени аналитичари, албански лобисти, моћници западноевропских држава. Циљ им је да нас ставе пред политику свршеног чина, да изврше додатне притиске да би реализовали своје старе циљеве - наводи Милетић.

Додаје да су недавни текстови попут оног у немачком Дојче веле у којем се нападају Вучић и Србија део агресивне кампање којом се припрема терен за завршни ударац Србији и Републици Српској.

Историчар Саша Адамовић истиче да ће улазак Бајдена у Белу кућу ситуацију значајно променити и то не на добар начин.

- Уз повратак повампирене политике чије је оличење у Мадлен Олбрајт или Данијелу Серверу, који су пре неколико дана иступили са предлогом да нова америчка администрација треба да настави антисрпску политику коју су они заговарали. Поред захтева да признамо Косово, ту је план Америке и њихових савезника о удару на РС, коју би да развласте да би створили унитарну БиХ - казао је Адамовић, додајући да је уверен да ће Србија одолети притисцима јер, како је истакао, наша држава није слаба, као што је била деведесетих нити је у ситуацији која је била после 5. октобра 2000.

Поруке Лаврова

-Русија поштује Резолуцију 1244

-Приштина саботира преговоре, пре свега, због тога што Заједница српских општина још није формирана

-наш став је непромењен, ми смо за тражење компромиса

-Русија ће подржати само оно решење које одговара Србима
политика војне неутралности Србије помаже да се промовише мир и 

-стабилност на Балкану

Поповић: Неки желе слабу Србију

О појачаним притисцима на Србију и Вучића говорио је и министар без портфеља задужен за технолошки развој Ненад Поповић. Према његовим речима, од Београда се очекује да промени своју независну и суверену политику јер појединим државама смета економски и војно јача Србија и желе да је ослабе.

- Србија мирно све то слуша, али има своју политику и неће је мењати, штитимо своје интересе, нећемо никад бити агресивни, желимо мирно да разговарамо - поручио је Поповић.

Лес: Претње ограниченог капацитета

Тимоти Лес са Универзитета Кембриџ сматра да би поруке бивших и актуелних званичника САД везане за будућу политику САД према региону и Србији, а које су се чуле претходних дана, Срби могли да схвате као претеће. Уверен је да су те поруке ограниченог капацитета:

- Србија не треба да брине да ће бити ултиматума који би је приморавао да призна КиМ да би сачувала Републику Српску.

На питање да ли ће Република Српска бити искоришћена као уцена за решавање питања КиМ, Лес каже да је САД увек раздвајао ова два питања.

Сматра да ће Бајденова политика неизбежно бити компромис између онога што желе да ураде и онога што могу да ураде.

Шиптари планирају нереде на Косову, финансирани су из иностранства! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА