Најновије

ПУЦАЈУ ИЗ ПРАЗНЕ ПУШКЕ: Да ли САД могу да закоче завршетак Турског тока?

Предлог закона о финансирању одбране САД за 2021, који предвиђа проширивање санкција за оне који су ангажовани на пројекту Турски ток, чека на Трампов потпис.

Турски ток (Фото: Turkstream)

У међувремену, српски председник Александар Вучић одлучно најављује да ће руски гас из тог цевовода у нашој земљи бити пуштен до Нове године.

Вашингтон заоштрава претње у намери да спречи завршетак овог гасовода, као и Северног тока 2, јер страхује да ће Европу учинити превише зависном од руских извора енергије, повећавајући тако њен утицај у региону. У овом геополитичком рвању великих играча, наша земља настоји да заштити своје интересе.

Војислав Вулетић, председник Удружења за гас Србије, оцењује као одличну вест најаву председника о пуштању гаса кроз Балкански ток како се другачије назива други крак Турског тока, који из Бугарске улази у нашу земљу.

"Дешава се нешто што је корисно за нас, грађани ће имати сигурно и поуздано снабдевање, јер добијамо други правац снабдевања. Тренутно нам тај енергент долази само са севера, преко Украјине, а сада ће нам стизати и кроз Бугарску. То је од изузетног значаја", истиче Вулетић за Новости.

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић недавно је за тај лист рекао да је планирано да компресорска станица у Србији буде завршена у мају следеће године. И Вулетић потврђује да су остали још неки радови и да ће гасовод почети да се користи на пролеће. До краја године, како објашњава, може да се обави пробно пуштање гаса, јер систем прво мора да се провери. Он одбацује могућност да Вашингтон на било који начин заустави пројекат.

"Американци пуцају из празне пушке, то је само на нивоу реторике. Од тога нема ништа, све иде својим током", истиче Вулетић.

Како сада ствари стоје, Балкански ток успева да избегне судбину Северног тока 2, чију су градњу знатно успориле америчке претње. У прилог томе сведочи и завршетак радова на деоници Турског тока у Бугарској, о чему су у четвртак известили медији у тој земљи.

"Изградња гасовода Балкански ток завршена је и у току су припреме за његово пуштање у рад", објавио је бугарски лист Труд позивајући се на компанију Булгартрансгас, носиоца пројекта.

Руска агенција Тасс преноси да је тренутно у току процес техничког пријема и добијања дозволе за рад од надлежних државних органа како би Балкански ток и званично постао оперативан.

Санкције се проширују

Према одредбама Закона о буџета за одбрану САД за наредну годину, за пројекте Турски и Северни ток 2 санкције се проширују на области које су везане за услуге осигурања или реосигурања, услуге или уређаје за технолошку надоградњу, уградњу опреме за заваривање, услуге испитивања, инспекције или сертификације потребне за завршетак или рад цевовода, наводе стручњаци за Новости.

Шта то Путин може, што други не могу, сазнајте ОВДЕ.

Извор; Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА