Најновије

ПРОТИВ ЗЛОЧИНЦА МУСТАФЕ СВЕДОЧИЋЕ ЧЕТИРИ ЖРТВЕ: Стравична злодела коначно пред лицем правде!

У процесу против некадашњег команданта тзв. ОВК Саљиха Мустафе до сада су се за добијање статуса његових жртви, суду у Хагу пријавиле четири особе, које тврде да су његове жртве лично.

Шиптарски терористи. (Фото: Јутјуб)

Ове особе, међутим, за сада, како произлази из објављених докумената Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу, не испуњавају за то услове, јер се догађаји за које оне терете Мустафу не помињу у потврђеној оптужници која га терети за злочине у селу Злаш на КИМ током априла 1999. године.

Да би добиле статус жртава ове особе чији се идентитети воде под псеудонимима, морају да за то добију потврду судије за претходни поступак или судског већа, на препоруку Службе за заштиту сведока Специјализованих већа Косова у Хагу.

Три жртве су чланови једне породице

Служба је у свом првом извештају навела да је до 9. децембра е-маилом добила апликације за статус жртве четири особе, од које су три чланови једне породице.

У свом извештају судији за претходни поступак Служба је навела да ове особе нису у својим захтевима испуниле основне услове за формалну исправност захтева јер нису послале довољно података о себи, попут броја личне карте.

Такође, како додаје Служба, догађаји и насиље које су описале да су претрпеле, не тичу се оптужби за које се Мустафа терети потврђеном оптужницом, па је судији препоручила да њихов захтев одбије, односно да им не додели статус жртви у поступку против Мустафе.

Служба је такође дала сагласност да се овај извештај обелодани Специјализованом тужилаштву и Мустафиној одбрани, као и јавности, јер не садржи поверљиве податке, с обзиром да се идентитет поменутих особа води под псеудонимима-бројевима.

Од четири потенцијалне жртве само је једна тражила мере заштите.

Овим поводом судија је дао рок тужилаштву и одбрани да му до 8. јануара доставе своја изјањења поводом пријављених особа за добијање статуса жртве, након чега ће донети одлуку.

Тужиоци најавили 16 сведока

Тужиоци суда за злочине ОВК најавили су да ће 16 сведока извести на предстојећем суђењу бившем официру ОВК Саљиху Мустафи, оптуженом за ратне злочине на Косову.

У поступку против Мустафе Специјализовано тужилаштво је најавило да ће исказ дати 16 сведока - петорица сведока на чијим је изјавама утемељена оптужница и још 11 сведока, који ће према најавама тужиоца имати “подржавајућу улогу”.

Пријављивање за статус жртве у предстојећим поступцима пред овим судом почело је након хапшења Мустафе, 24. септембра.

Према правилима Специјалног суда, лица која могу да покажу да су лично претрпела штету, укључујући физичку, менталну или материјалну штету као директну последицу кривичних дела наведених у потврђеној оптужници могу да аплицирају за статус жртве, а о добијању статуса одлучује судија за претходни поступак.

Да би пријава била потпуна, апликанти морају да наведу следеће чињенице: доказ о идентитету, и где је потребно, сродничко и / или законско старатељство, комплетне личне податке, да попуне све релевантне делове апликације и да јасно наведу датум и место злочина као и претрпљену штету.

У мери у којој могу, подносиоци апликације треба да поднесу релевантну и довољну документацију и да је потпишу лично или њихов законски старатељ.

Кривична одговорност Мустафе као старешине

Мустафа је ухапшен 24. септембра и изручен Хагу где се налази у притвору и чека суђење по оптужници која је потврђена 12. јуна, а објављена 28. септембра.

У њој се поред осталог наводи да Мустафа сноси појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Терети се у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Мустафа је на статусној конференциј крајем октобра негирао по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова.

Брегзит се закувава, развод Брисела и Лондона прелази у претње! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА